0 0
Tarte Tatin – obrácený koláč z listového těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1 listové těsto
100 g máslo
100 g cukr krupice
5 jablka
1 badyán nemusí být
špetička sůl

Tarte Tatin – obrácený koláč z listového těsta

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Originál Tarte Tatin se připravuje z křehkého těsta, tato varianta je z těsta listového.

  • 65 min
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Jablíčka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec a půlky rozkrájíme na třetiny. Do pánve dáme polovinu másla, rozpustíme a jablíčka na něm krátce opečeme. Přesypeme na cedník a necháme okapat.

2
Hotovo

Listové těsto rozválíme na placku a položíme na něj pánev dnem vzhůru. Obkrojíme kolem dokola.

3
Hotovo

Do pánve se žáruvzdornou rukojetí pak nasypeme cukr se špetičkou soli a při střední teplotě necháme rozpustit. Pánev za žádných okolností nenecháme bez dozoru. Cukr poté, co se rozpustí, rychle zlátne. Když bude medově zlatý, přidáme do něj zbytek rozkrájeného másla a badyán a teplotu stáhneme na minimum. Za stálého míchání propojíme v hladký karamel. Odstraníme badyán a stáhneme z plotny. Do karamelu naskládáme těsně vedle sebe kousky jablek.

4
Hotovo

Překryjeme plátem těsta a kolem dokola těsto přimáčkneme ke dnu kolem jablek. Povrch propícháme vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut. Koláč vytáhneme z trouby, na pánev položíme rovný talíř a za pomocí dvou chňapek i s pánví otočíme vzhůru nohama. Koláč by měl spadnout na talíř. Koláč chutná nejlépe teplý.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Špenátový quiche – špenátový koláč
další
Caesar salát s krůtím masem
předchozí
Špenátový quiche – špenátový koláč
další
Caesar salát s krůtím masem

Přidejte svůj komentář