Ingredience
- 1 listové těsto
- 100 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 5 jablka
- 1 badyánnemusí být
- špetička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablíčka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec a půlky rozkrájíme na třetiny. Do pánve dáme polovinu másla, rozpustíme a jablíčka na něm krátce opečeme. Přesypeme na cedník a necháme okapat. |
2 Hotovo | Listové těsto rozválíme na placku a položíme na něj pánev dnem vzhůru. Obkrojíme kolem dokola. |
3 Hotovo | Do pánve se žáruvzdornou rukojetí pak nasypeme cukr se špetičkou soli a při střední teplotě necháme rozpustit. Pánev za žádných okolností nenecháme bez dozoru. Cukr poté, co se rozpustí, rychle zlátne. Když bude medově zlatý, přidáme do něj zbytek rozkrájeného másla a badyán a teplotu stáhneme na minimum. Za stálého míchání propojíme v hladký karamel. Odstraníme badyán a stáhneme z plotny. Do karamelu naskládáme těsně vedle sebe kousky jablek. |
4 Hotovo | Překryjeme plátem těsta a kolem dokola těsto přimáčkneme ke dnu kolem jablek. Povrch propícháme vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut. Koláč vytáhneme z trouby, na pánev položíme rovný talíř a za pomocí dvou chňapek i s pánví otočíme vzhůru nohama. Koláč by měl spadnout na talíř. Koláč chutná nejlépe teplý. |