Ingredience
Lněné krekry
- 380 ml voda
- 200 g lněné semínko
- 40 g bez oleje sušená rajčata
- 30 g slunečnicová semínka
- 30 g dýňová semínka
- 10 g černý sezam
- 4 g sůl
- 3 lžíce olej
- 1 větší stroužek česnek
- 1 lžička agávový sirup
- čerstvě mletý pepř
- chilli koření
Tataráček z červené řepy
- 400 g naložené nebo uvařené cizrna
- 20 g sezam bílý
- 20 g černý sezam
- 3 lžíce sezamový olej
- 2 střední ks červená řepa
- 2 stroužky česnek
- cca 1/2 dl šťáva z cizrny
- z 1/2 šťavnatého ks citrónová šťáva
- 3/4 lžičky římský kmín
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- chilli koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Řepu omyjeme, očistíme, zabalíme do alobalu nebo pečícího papíru a upečeme v toubě vyhřáté na 180 st. C doměkka. Cca 50 minut. |
2 Hotovo | Lněná semínka zalijeme vodou a necháme hodinu stát. Přisypeme sezamová semínka. |
3 Hotovo | Dýňová a slunečnicová semínka rozmixujeme nebo posekáme v sekáčku na hrubost krupice. Přidáme na kousky nakrájený česnek, rajčata a ještě rozmělníme. Přidáme ke lnu. Osolíme, okořeníme, přisladíme sirupem a přimícháme olej. Směs rozetřeme na plech na pečící papír (vyjde to na necelé dva plechy) a upečeme v troubě vyhřáté na 120 st. C do zatvrdnutí. Bude to trvat přibližně 45 minut. |
4 Hotovo | V mixéru nebo sekáčku rozmixujeme cizrnu s troškou vody z vaření nebo "kompotu". Přidáme oloupanou řepu, sůl, pepř, chilli a římský kmín. |
5 Hotovo | Sezam nasucho krátce opražíme na pánvi a přisypeme ke směsi. Přidáme i prolisovaný česnek a sezamový olej. Ochutíme citrónovou šťávou a doladíme dle vlastní chuti. |