Ingredience
Těsto
- 190 g + na podsypání špaldová mouka hladká
- 40 ml studená voda
- 3 lžíce olej
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1 vejce
- střední špetka sůl
Náplň
- cca 10 jablka
- 30 g slunečnicová semínkanebo ořechy
- 30 g rozinky
- 1 lžička skořice
- hrst jemné ovesné vločky
- špetička sůl
Postup přípravy
Z tohoto množství jsou 2 nohavice.
Tip: pokud jablíčka nemají výraznou chuť, můžeme jim pomoct trochou citrónové šťávy a cukru.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku smícháme se solí a přidáme olej, ocet, vejce a vodu. Zaděláme vláčné tužší těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténového sáčku a necháme odstát aspoň 20 minut. |
2 Hotovo | Mezitím si omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Smícháme je se skořicí, špetkou soli, slunečnicovými semínky a jemnými ovesnými vločkami (nasají přebytečnou vlhkost, lze nahradit strouhankou). |
3 Hotovo | Odstáté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme každou na placku na pomoučené desce kuchyňské linky. Válíme z obou stran, hezky vždy namoučíme prostor pod plackou. Když je dost tenká, přendáme jí na pomoučenou čistou utěrku a roztáhneme ještě do obdélníkového tvaru. |
4 Hotovo | Po celé ploše (kromě zadních cca 5 cm) rozetřeme jablečnou náplň a pomocí utěrky zavineme pevný štrůdl. Kraje přimáčkneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a stejným způsobem zavineme i štrůdl druhý. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme cca 28-30 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo a hotový horký štrůdl jím pomastíme. Krájíme po zchladnutí. Můžeme poprášit moučkovým cukrem. |