0 0
Tažený štrůdl ze špaldové mouky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
190 g + na podsypání špaldová mouka hladká
40 ml studená voda
3 lžíce olej
1 lžíce jablečný ocet
1 vejce
střední špetka sůl
Náplň
cca 10 jablka
30 g slunečnicová semínka nebo ořechy
30 g rozinky
1 lžička skořice
hrst jemné ovesné vločky
špetička sůl

Tažený štrůdl ze špaldové mouky

Těžko říct, kde se objevil úplně první štrůdl. Mohou za něj Rakušané, Maďaři nebo Češi???

  • 70 min
  • Porcí: 16
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Z tohoto množství jsou 2 nohavice.

Tip: pokud jablíčka nemají výraznou chuť, můžeme jim pomoct trochou citrónové šťávy a cukru.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mouku smícháme se solí a přidáme olej, ocet, vejce a vodu. Zaděláme vláčné tužší těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténového sáčku a necháme odstát aspoň 20 minut.

2
Hotovo

Mezitím si omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Smícháme je se skořicí, špetkou soli, slunečnicovými semínky a jemnými ovesnými vločkami (nasají přebytečnou vlhkost, lze nahradit strouhankou).

3
Hotovo

Odstáté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme každou na placku na pomoučené desce kuchyňské linky. Válíme z obou stran, hezky vždy namoučíme prostor pod plackou. Když je dost tenká, přendáme jí na pomoučenou čistou utěrku a roztáhneme ještě do obdélníkového tvaru.

4
Hotovo

Po celé ploše (kromě zadních cca 5 cm) rozetřeme jablečnou náplň a pomocí utěrky zavineme pevný štrůdl. Kraje přimáčkneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a stejným způsobem zavineme i štrůdl druhý.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme cca 28-30 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo a hotový horký štrůdl jím pomastíme. Krájíme po zchladnutí. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Meruňkové pyré
další
Těstoviny s lososem
předchozí
Meruňkové pyré
další
Těstoviny s lososem

Přidejte svůj komentář