Ingredience
Telecí líčka
- 1000 g telecí líčka
- 500 ml hovězí vývar
- 300 ml červené víno
- 30 g špek
- 2 stroužky česnek
- 1,5 lžíce koncentrovaný rajčatový protlak
- 1 lžíce máslo
- 1 cibule
- 1 mrkevvelká
- 1 petrželvelká
- 0,25 celer
- dle chuti sůl
- olej
- 8 kuliček nové koření
- 8 kuliček celý pepř
- 2 bobkový list
Bramborová kaše
- 8 brambory
- 200 ml mléko
- 30 g máslo
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Líčka zbavíme největších bílých částí. Osolíme a opepříme. Špek nakrájíme na kostičky a s trošičkou oleje ve větším kastrolu opečeme. Vložíme kousky masa a z obou stran opečeme dozlatova. Troubu předehřejeme na 60 st.. Opečené maso přendáme do pekáčku a vložíme do nahřáté trouby. |
2 Hotovo | Do kastrolu přikápneme olej a nasypeme posekanou cibuli s česnekem. Při vyšší než střední teplotě a za častého promíchání restujeme dorůžova. Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Přisypeme k cibuli. Dále opékáme, až bude zelenina zlatavá. To dá omáčce barvu. Když dosáhneme požadované zlaté barvy, zalijeme vínem, přidáme rajský protlak a pár minut dusíme. Přidáme koření, ideálně v balíčku nebo čajovém sítku, a hovězí vývar. Do kastrolu vrátíme maso, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme cca 120 minut. |
3 Hotovo | Z kastrolu vylovíme kousky masa a zeleninu dohladka rozmixujeme. V omáčce rozpustíme máslo a maso do ní vrátíme. |
4 Hotovo | Půl hodiny před dokončením oloupeme a pokrájíme brambory. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Dáme si ohřát mléko. Z uvařených brambor slijeme vodu, vhodíme do nich máslo a rozšťoucháme. Vlijeme horké mléko a šťoucháme, až vznikne hladká kaše. |