0 0
Tiramisu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
1 balení cukrářské piškoty
350 g mascarpone
350 ml šlehačka 33%
250 ml silné espresso
75 g cukr krupice
20 ml tmavý rum
4 lžíce Amaretto
3 vejce
0,5 lžičky vanilkový extrakt
špetička sůl
na posypání kakao neslazené

Tiramisu

Díky pořádné dávce silného espressa si tento lahodný dezert vysloužil názem "tiramisu",
což v překladu znamená
„povzbuď mě“.

  • 40 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Forma velikosti cca 30 x 18 cm.

Receptů na tiramisu existuje velká spousta. Nás uchvátila varianta se šlehačkou, která dodává dezertu plnou chuť, a šlehanými bílky, který dezert činí lehkým jako obláček.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Připravíme si silnou kávu, v podlouhlé misce smícháme s Amarettem a necháme vychladnout.
Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru a metličkou promícháme. Na sporák postavíme kastrůlek s vodou a na něj položíme misku se žloutky tak, aby se nedotýkala vody. Vodu zahříváme, ale neměla by se vařit klokotem, aby se nám žloutky nesrazily. Jen jí udržujeme těsně u bodu varu a stále šleháme metličkou, až se nám vytvoří středně hustá emulze. Necháme chviličku zchladnout.

2
Hotovo

Dobře vychlazenou šlehačku ušleháme s vanilkou.
Bílky lehounce osolíme pár zrnky soli a minutu šleháme až zpění. Pak přidáme druhou polovinu cukru a cca 4 minuty šleháme do hustého sněhu.

3
Hotovo

Mascarpone vyklopíme do misky, přilijeme rum a vidličkou promícháme.
Do směsi vmícháme žloutky, opatrně šlehačku a nakonec zlehka sníh z bílků.

4
Hotovo

Nachystáme si vhodnou formu a na dno vyskládáme piškoty, které velmi rychle protáhneme kávovou směsí. Měly by se smočit jen tak, aby stále držely pevný tvar. Káva s marcarpone na ně budou působit ještě následujících několik hodin. Naše namáčecí finta je "jedna-dvacet". Na "jedna" je smočíme z jedné a na "dvacet" z druhé strany.

5
Hotovo

Na vrstvu piškot naneseme polovinu krému a uhladíme. Poklademe druhou vrstvou piškot a na ně zase rozvrstvíme druhou část krému. Uhladíme a dnem formy párkrát lehka bouchneme o stůl, aby se odstranily všechny vzduchové bubliny.

6
Hotovo

Kakao nasypeme do čajového sítka a silně jím poprášíme připravený dezert. Formu zakryjeme fresh fólií a necháme v lednici přes noc odpočinout.

Filip

Jsem ajťák a mnoho mých kolegů bere jídlo jen jako energii a potravu nutnou k přežití. Já si oběd bez pohody, klidu a prožitku nedokážu ani představit. Jídlo a gastronomie jsou pro mně životní styl. Rád si vychutnávám a objevuji nové kombinace. Nejvíce v kramflecích se citím v italské kuchyni.

předchozí
Vánočka s medovou polevou
další
Domácí těstoviny
předchozí
Vánočka s medovou polevou
další
Domácí těstoviny

Přidejte svůj komentář