Ingredience
- 1 balení cukrářské piškoty
- 350 g mascarpone
- 350 ml šlehačka 33%
- 250 ml silné espresso
- 75 g cukr krupice
- 20 ml tmavý rum
- 4 lžíce Amaretto
- 3 vejce
- 0,5 lžičky vanilkový extrakt
- špetička sůl
- na posypání kakaoneslazené
Postup přípravy
Forma velikosti cca 30 x 18 cm.
Receptů na tiramisu existuje velká spousta. Nás uchvátila varianta se šlehačkou, která dodává dezertu plnou chuť, a šlehanými bílky, který dezert činí lehkým jako obláček.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si silnou kávu, v podlouhlé misce smícháme s Amarettem a necháme vychladnout. |
2 Hotovo | Dobře vychlazenou šlehačku ušleháme s vanilkou. |
3 Hotovo | Mascarpone vyklopíme do misky, přilijeme rum a vidličkou promícháme. |
4 Hotovo | Nachystáme si vhodnou formu a na dno vyskládáme piškoty, které velmi rychle protáhneme kávovou směsí. Měly by se smočit jen tak, aby stále držely pevný tvar. Káva s marcarpone na ně budou působit ještě následujících několik hodin. Naše namáčecí finta je "jedna-dvacet". Na "jedna" je smočíme z jedné a na "dvacet" z druhé strany. |
5 Hotovo | Na vrstvu piškot naneseme polovinu krému a uhladíme. Poklademe druhou vrstvou piškot a na ně zase rozvrstvíme druhou část krému. Uhladíme a dnem formy párkrát lehka bouchneme o stůl, aby se odstranily všechny vzduchové bubliny. |
6 Hotovo | Kakao nasypeme do čajového sítka a silně jím poprášíme připravený dezert. Formu zakryjeme fresh fólií a necháme v lednici přes noc odpočinout. |