Ingredience
- 450 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 30 g cukr krupice
- 30 g máslorozpuštěné
- 20 g droždí
- 10 g sůl
- 1 vrchovatá lžíce zakysaná smetana
- na pomazání vejce
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Do vlažného mléka zamícháme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme až vzejde kvásek. |
2 Hotovo | Do misky kuchyňského robotu (ideálně zaděláme těsto pomocí techniky, nemáte-li, klidně rukama) prosejeme mouku se solí. Přidáme zakysanku, máslo a kvásek. Zaděláme pružné hladké těsto. Mísu zakryjeme fresh fólií a utěrkou a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | |
4 Hotovo | Pak rozkvedláme vejce a mašlovačkou jím těsto potřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 35-40 minut. Upečené vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odstát a opatrně vyklopíme. Krájíme zcela vychladlé. |