Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- 180 ml mléko
- 100 ml vlažná voda
- 25 g máslo
- 7 g sůl
- 1 lžička cukr
- 1 lžička droždí sušené
Náplň
- 100 ml olivový olej
- 30 g parmazán
- 3 stroužky česnek
- 2 větvičky rozmarýn
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V mléce rozpustíme droždí s cukrem. Přidáme vodu, vejce, zchadlé rozpuštěné máslo, přisypeme sůl, mouku a zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout. |
2 Hotovo | Mezitím si najemno nastrouháme sýr, nasekáme rozmarýnu a prolisujeme česnek. Vše smícháme. Osolíme, přilijeme olej. |
3 Hotovo | Z nakynutého těsta utvoříme dlaněmi váleček a rozkrájíme na 14 stejných plátků. Postupně odebíráme kousky, rozplácneme na placku a potřeme sýrovou směsí. Plátky na stole vrstvíme na sebe. Poslední plátek otočíme sýrem dolů k předposlednímu plátku. |
4 Hotovo | Hranatou formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a komín z plátků do ní položíme tak, že plátky budou stát na své tenké straně hezky jeden za druhým. Takhle je ještě necháme dokynout čtvrt hodiny. |
5 Hotovo | Troubu rozpálíme na 180 st. C a chlebík v ní upečeme dozlatova, cca 25 minut. |
6 Hotovo | Chleba necháme zchladnout a postupně odtrháváme plátky a podáváme k salátu, pomazánce nebo jakémukoliv jídlu, které se běžně podává s pečivem. |