Ingredience
Korpus
- 130 g máslové sušenky
- 55 g máslo
Tvarohová náplň
- 250 g měkký tvaroh
- 190 g zakysaná smetana
- 40 g moučkový cukr
- 1 vejce
- špetka sůl
Jablečná náplň
- 4 jablkapokud jsou nevýrazná, ještě citrónovou šťávu a cukr
- 200 ml voda
- 30 g rozinky
- 2 vrchovaté lžíce vanilkový pudink
- špetička sůl
Drobenka
- 30 g nesolené arašídy
- 30 g pšeničné otruby
- 20 g třtinový cukr
- 20 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Na pánvičce nasucho opražíme čerstvé arašídy, oloupeme hnědou slupičku a nahrubo podrtíme v mixéru nebo ponorným mixérem. |
2 Hotovo | Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Dáme do kastrolu, přidáme rozinky, deci vody a podusíme. Ochutnáme, pokud jsou nevýrazná, dochutíme citrónem, příp. i cukrem. Pak přilijeme pudink rozmíchaný se zbytkem vody a podusíme do mírného zhoustnutí. |
3 Hotovo | V misce smícháme tvaroh se zakysankou, vejcem, solí a cukrem. Vyšleháme hladkou hmotu. |
4 Hotovo | V mixéru podrtíme sušenky. Přesypeme do misky, přelijeme rozpuštěným máslem, promícháme a směs napěchujeme na dno dortové formy. Přelijeme tvarohovou hmotou a uhladíme. Navrch navrstvíme podušená jablíčka. |
5 Hotovo | Z otrub, arašídů, cukru a másla užmouláme drobenku a tou celý koláč rovnoměrně posypeme. |
6 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 35 minut, až začne drobenka růžovět. |