Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 250 g ve stříbrném obalu měkký tvaroh
- 150 g máslo
- 120 g moučkový cukr
- 60 g mandle
- 20 g rozinky
- 4 lžíce mléko
- 3 lžíce rum
- 2 vejce
- 1,5 prášek do pečiva
- z 1 kůra z bio citrónu
- z 1 citrónová šťáva
- špetka sůl
- vanilka
A ještě
- 2 lžíce mléko
- 2 lžíce rum
- 2 lžíce med
- na potření vejce
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ingredience z lednice vyndáme 2 hodiny před přípravou, aby získaly pokojovou teplotu. Máslo pootevřeme, aby změklo. Mandle spaříme vroucí vodou, sloupneme a nasekáme na větší kousky. |
2 Hotovo | Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkou a vejci do pěny, ideálně v kuchyňském robotu. Přidáme mléko, rum, tvaroh, citrónovou kůru i šťávu a dále třeme, až nám vznikne hladká směs. Poté přisypáváme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a opatrně promísíme. Úplně nakonec přimícháme rozinky a polovinu mandlí. |
3 Hotovo | Z těsta utvoříme 3 bochánky, potřeme rozšlehaným vejcem (klidně stačí i bílek) a posypeme zbytkem mandlí. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme dozlatova, 35-40 minut. Jsou-li po této době bochánky hotové, zjistíme zapíchnutím špejle. Bude-li po vytáhnutí suchá, je hotovo. |
4 Hotovo | Mléko s rumem ohřejeme (např. v mikrovlnce) a do horkého vmícháme med. Touto slaďoučkou dobrotou pokapeme mazance po upečení pomocí mašlovačky. |