Ingredience
Nočky
- 500 g plnotučný tvarohNE vaničkový
- 100 g strouhanka
- 40 g krupice
- 40 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 3 žloutek
- sůl
Jahodový přeliv
- 700 g jahody
- 150 g zakysaná smetana
- 3 lžíce moučkový cukr
- dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
- jahody
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mísy vyklepneme tvarohy (nepoužíváme vaničkový, těsto by bylo příliš řídké), pokrájené změklé máslo, žloutky a přidáme strouhanku, krupici, mouku a špetku soli. Zpracujeme těsto, ideálně v robotu. Těsto bude trošku lepit, nenechte se zastrašit, v lednici ztuhne a moc hezky se s ním následně pracuje. Z těsta utvoříme váleček, zabalíme do mikroténu nebo fresh fólie a odložíme minimálně na půl hodiny do lednice. |
2 Hotovo | Váleček rozkrájíme na plátky, desku a prkýnko posypeme hladkou moukou. Z plátků vyválíme válečky cca 2 cm tlusté. Nákrájíme je na špalíčky, ze kterých ukoulíme kuličky. Každou kuličku chytíme mezi dva prsty a vidličkou kolíbavým pohybem utvoříme vroubky. Ve velkém kastrolu přivedeme k varu jemně osolenou vodu a kuličky do kastrolu nasypeme. Vaříme do vyplavání nočků a okamžitě je vylovíme. |
3 Hotovo | Jahody pokrájíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutíme cukrem a citrónem (je-li potřeba) a zjemníme zakysanou smetanou. Na talíř nalijeme trochu omáčky, nasypeme část nočků a ozdobíme pokrájenými jahodami a lžící zakysanky. |