Ingredience
Korpus
- 170 g polohrubá mouka
- 120 g máslo
- 50 g moučkový cukr
- 0,5 prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 500 g tučný tvaroh
- 200 ml mléko
- 150 g zakysaná smetana
- 60 g moučkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku nasypeme do misky, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a pokrájené máslo. Rukama užmouláme žmolenku. Sice to chvilku vypadá naprosto beznadějně, ale za chvíli se směs začne oddělovat od sebe. |
2 Hotovo | V jiné misce smícháme tvarohy se smetanou, mlékem, cukrem a pudinkem. Použijeme-li mixér, bude směs hladší. |
3 Hotovo | Dno pekáčku vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a 3/4 žmolenkové směsi do něj vysypeme. Rukama rozprostřeme po celé ploše a upěchujeme. Na základní vrstvu nalijeme tvarohovou hmotu a pohybem pekáčku jí rozlijeme do krajů. |
4 Hotovo | Jahody omyjeme, necháme okapat, překrájíme na půlky a rozložíme hustě po povrchu koláče. Zbytek žmolenky posypeme navrch. |
5 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35-40 minut. Necháme zcela vychladnout, nejlépe pár hodin v lednici a až potom krájíme. |
2 komentářů Schovat komentáře
Dobrý den, vyzkoušeno. Na velký plech dvojitá dávka. Jen se po něm zaprášilo. Děkuji za recept.
Dobrý den, Martino, mám radost, že chutnal. Zrovna jsem se vrátila z trhu s jahodami, tak se na něj taky vrhnu :). Přeju hezký den, Miriam