Ingredience
- 155 g mák mletý
- 150 g měkký tvarohz vaničky
- 100 g polohrubá mouka
- 80 g cukr krupice
- 80 ml olej
- 55 g výrazná marmeláda
- 3 vejce
- 0.5 prášek do pečiva
- citrónová kůra
- špetka sůl
Citrónová poleva
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce horká voda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme při max otáčkách do světle žluté nadýchané pěny. Otáčky stáhneme na minimum a zašleháme olej, marmeládu a tvaroh s nastrouhanou citrónovou kůrou. Pak už jen ručně pomocí balónové metly vmícháme zlehka mák a mouku s pečícím práškem. |
2 Hotovo | Nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou nebo vyložené pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C horkovzduch a pečeme cca 35 minut. Je-li upečeno, zjistíme zapíchnutím suché špejle. Bude-li po vytažení suchá, je hotovo. |
3 Hotovo | Makovec necháme zchladnout a vyprostíme z formy. Když zcela vystydne, polijeme polevou umíchanou z přesátého cukru, citrónové šťávy a horké vody. Krájíme po ztuhnutí. |