Ingredience
Na formu 30 x 18 cm:
- 600 g oloupaných jablka
- 500 g plnotučný tvaroh
- 100 g dětská krupička
- 100 g zakysaná smetana
- 60 g třtinový cukr
- 50 g máslo
- 4 ks vejce
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 špetky sůl
- 1 lžička prášek do pečiva
- hrst rozinky
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- skořice
- javorový sirup
- na formu máslo a hrubá mouka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do kuchyňského robotu dáme 4 žloutky, cukr, sůl, vanilku a na kostičky nakrájené změklé máslo. Zapneme na nejvyšší výkon a vyšleháme do pěny. Pokud robot v naší kuchyni chybí, musíme tu dřinu zvládnout rukama a metličkou. |
2 Hotovo | Odvážíme si krupičku a smícháme s práškem do pečiva. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Do robotu přidáme tvaroh, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a rozinky. Do vyšlehané pěny vsypeme krupičku a promícháme vařečkou. Už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. |
3 Hotovo | Zapékací misku vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu směsi rozprostřeme po dně. Na vrstvu těsta nasypeme pokrájená jablíčka a posypeme skořicí. Navrstvíme druhou část směsi. |
4 Hotovo | Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 25 minut. Pak alobal sundáme a ještě 20 minut zapékáme dozlatova. |
5 Hotovo | Na talíři poprášíme skořicí a polijeme javorovým sirupem. |