Ingredience
Vývar
- 300 g kuřecí krky
- 300 g vepřová krkovice
- 300 g hovězí přední maso
- 6 kuliček nové koření
- 6 kuliček pepř
- 2 bobkový list
A dále
- 200 ml rajčatové pyré
- 3 brambory
- 2 červená řepa
- 2 stroužky česnek
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- kus velikosti mrkve celer
- 0,25 hlávky hlávkové zelí
- citrónová šťáva
- sůl
- olej
A ještě
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Začátkem léta jsem pár dní vařila v hotelu svého známého a seznámila se s Ukrajinkou, která mě naučila ukrajinký boršč. Tajemství opravdu dobrého boršče prý závisí na použití vývaru ze tří druhů masa.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso omyjeme, vložíme do studené vody (cca 1,5 l), přidáme nové koření, pepř, bobkový list a velmi zvolna vaříme minimálně 3 hodiny. |
2 Hotovo | Asi po 2 hodinách si nachystáme zeleninový základ. Všechnu zeleninu oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Řepu si dáme do zvláštní misky. Brambory nakrájíme na větší kostičky a uložíme zvlášť. Cibuli a česnek také nakrájíme a vložíme rovněž do jiné misky. Zelí nakrouháme na nudličky. |
3 Hotovo | Ve velké vyšší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a začneme restovat nejdřív řepu. Po pár minutách přidáme kořenovou zeleninu a pokračujeme v restování. Občas zamícháme. Za dalších pár minutek přidáme zelí a následně brambory. A pokračujeme dál. Dáváme pozor, abychom zeleninu nespálili. Když začíná chytat barvu, narhneme jí na jednu stranu pánve, na druhou přikápneme olej a vsypeme do něj cibuli s česnekem. Pánev posuneme tak, aby zdroj tepla byl z větší části pod cibulí. Když cibule zesklovatí, promícháme jí se zeleninou. A stále restujeme, až je vše měkké a voňavé. Poté přilijeme rajčatové pyré a ještě chvilku restujeme. |
4 Hotovo | Vývar přecedíme. Maso už se bude rozpadat, tak jej rozebereme na kousky a vrátíme do vývaru. Hotovou zeleninu taky přemístíme do polévky, promícháme a dochutíme solí a citrónovou šťávou. |