Ingredience
- 2000 g vepřová žebra
- sůl
- pepř
BBQ marináda
- 300 g BBQ omáčka
- 80 g olej
- 2 stroužky česnek
- 1 lžíce Chipotle vločky
Postup přípravy
Příloha domácí kváskový chleba
Tato žebírka jsme připravovali na venkovním grilu „lokomotiva“. Topili jsme ovocným dřevem v postranní, menší, části grilu a maso měli rozložené na roštu v hlavní grilovací části. Celková doba tepelné přípravy zabrala celé odpoledne, cca 5 hodin.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že roztopíme přídavnou část grilu ovocnými polínky. Až bude na teploměru 80-100 st. C, můžeme vložit připravené maso. Mezitím vepřová žebírka očistíme vlhkým ubrouskem a nakrájíme na špalíky. Osolíme a opepříme. Necháme 2 hodiny udit. |
2 Hotovo | Připravíme si marinádu. Smícháme BBQ omáčku s prolisovaným česnekem, olejem, solí, pepřem a Chipotle vločkami. Ochutnáme a dle vlastní chuti případně doladíme. Připravenou omáčkou za pomoci mašlovačky masové špalíky ze všech stran vydatně potřeme. Dále udíme asi 3 hodiny. Tentokrát už teplotu udržujeme mezi 100 a 120 st. C. Maso občas zkontrolujeme, během uzení ještě aspoň jednou potřeme. Po této době zkusíme jeden špalíček rozkrojit, je-li maso hotové. Připadně pár minut uzení přidáme. |
3 Hotovo |