Ingredience
- 1 balení uzené tofu
Marináda
- 3 lžíce tmavá sojová omáčka
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce strouhaný zázvor
- 1 lžíce tamarindová omáčkanebo limetová šťáva
- 1 lžíce med
- 1 lžíce sriracha omáčkanebo chilli
A ještě
- 5 ředkvičky
- 2 jarní cibulka
- 1 žlutá paprika tenkostěnná
- 1 lžička Gustin
- sezamová semínka
- sezamový olej
- čerstvý koriandr
Příloha
- jasmínová rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Tofu osušíme, nakrájíme na kostičky a naložíme do marinády z drceného česneku, zázvoru, sojové a tamarindové omáčky (lze nahradit limetovou šťávou), tekutého medu a sriracha omáčky. Chuť vyladíme tak, aby byla sladko kyselá a pikantní. Necháme stát 20-30 minut. |
2 Hotovo | Mezitím si na nudličky nakrájíme papriku, na kolečka nakrájíme jarní cibulky včetně zelené části a taky pokrájíme ředkvičky a koriandr. |
3 Hotovo | Rýži propláchneme vodou, pak doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, přiklopíme pokličkou a uvaříme doměkka. Nejdřív na silnější teplotu a když začne voda vřít, teplotu snížíme a vaříme zvolna, celkem asi 12 minut. |
4 Hotovo | Když už se rýže vaří 6 minut, tofu vylovíme z marinády a necháme okapat. Do nepřilnavé pánve kápneme olej a rozpálíme ho. Přisypeme tofu kostičky a ze všech stran opečeme. Přisypeme nakrájenou zeleninu a ještě 2 minutky opékáme. Do marinády přisypeme Gustin, zalijeme jeden a půl deci vody a promícháme. Vlijeme do pánve a ještě minutku zahříváme. Nakonec vmícháme pokrájený koriandr a stáhneme z plotny. |