Ingredience
- 280 ml voda
- 225 g majonéza
- 50 ml lák z okurek
- 30 g mražený hrášek
- 10 kuliček celý pepř
- 5 vejce
- 5 kuliček nové koření
- 3 kyselá okurka
- 2 bobkový list
- 1 sáček želatina na vaječnou tlačenku
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžička hořčičné semínko
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 0,5 červená paprika tenkostěnná
- kousek celer
- větší špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme do 280 ml vody a zvolna uvaříme doměkka (aby se nám nevyvařilo moc vody). 3 minuty před dokončením přisypeme povolený hrášek. Uvařenou zeleninu buď vylovíme cedníkem anebo přelijeme přes cedník do jiného kastrolu. Slitý vývar okořeníme pepřem, bobkovými listy, novým kořením a hořčičnými semínky (v ideálním případě toto koření uzavřeme do čajového sítka). Ocukrujeme, osolíme a okyselíme octem. Povaříme 10 minut a necháme zchladnout. Odstraníme koření. |
2 Hotovo | Dáme si uvařit vejce. Od začátku varu vaříme 10 minut. Následně vodu slijeme, vejce natlučeme a zalijeme studenou vodou. Oloupeme. Oddělíme bílky od žloutků a každé zvlášť nakrájíme. |
3 Hotovo | Okurky a papriku nakrájíme na malé kousky. Smícháme s vařenou zeleninou a bílky. |
4 Hotovo | Do zchladlého nálevu přidáme lák z okurek a přisypeme želatinu. Důkladně promícháme a necháme 10 minut nabobtnat. Potom zvolna zahříváme pod bod varu (vařit se nesmí!!!). Přidáme majonézu a promícháme. Přelijeme přes zeleninu a promísíme. Nakonec opatrně přimícháme žloutky. |
5 Hotovo | Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní přelijeme. Zakryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici. |