Ingredience
- 50 g kyselé okurky
- 40 g červená paprika
- 40 g mražený hrášek
- 5 vejce
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus velikosti mrkve celer
A ještě
- 250 ml zeleninový vývaranebo 1 zeleninový bio bujón svařený s vodou
- 200 g majolka
- 50 ml lák z okurek
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžíce ocet
- 10 kuliček pepř
- 10 g agar prášek
- 4 kuličky nové koření
- 1 list bobkový list
- 1 lžička hořčičné semínko
- velká špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zeleninu omyjeme, oloupeme a mrkev s petrželí podélně rozkrojíme. Vložíme do kastrolu s vývarem a uvaříme téměř doměkka. Ke konci varu přisypeme hrášek a povaříme už jen minutku. Vejce uvaříme natvrdo, od dobu varu 10 minut. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky, stejně tak kapii. Uvařenou zeleninu také drobně pokrájíme. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Ty necháme stranou. Do mísy nasypeme zeleninu vařenou i syrovou a pokrájené bílky. |
2 Hotovo | Vývar od uvařené zeleniny rozdělíme na dvě části. Jednu nalijeme do malého kastrůlku, dáme do něj i všechno koření, lák z okurek, ocet, cukr a sůl. Povaříme 5 minut na mírném ohni, aby se nám tekutina nevyvařila. Ochutnáme a doladíme do příjemné silné chuti. Druhou část vývaru nalijeme do druhého malého kastrůlku a nasypeme do něj agar. Metličkou promícháme. |
3 Hotovo | Svařený vývar s kořením přecedíme k vývaru s agarem a přivedeme k varu. Když tekutina začne vřít a budou po celé ploše bubliny, stáhneme z plotny a metličkou vmícháme majolku. Tuto směs nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme už jen zlehka žloutky. Směsí na tlačenku naplníme muffinové formičky anebo formu na biskupský chlebíček. Silikonové formy nemusíme vymazávat, ostatní lehce vymažeme olejem. Pracujeme svižně, protože tlačenka rychle tuhne. Formu překryjeme fresh fólií a necháme vychladnout v lednici aspoň 3 hodiny. |
2 komentářů Schovat komentáře
2x jsem to zkusila a 2x jsem měla tlačenku jak vodu. Sama želatina tuhla ale jak jsem přidala
zeleninovou směs tak se to vůbec nespojilo. Proč?
Dobrý den, Šárko,
mrzí mě, že se Vám recept nepovedl. Určitě je problém v práci se „ztužovačem“. V receptu pracuji s agarem, Vy píšete o želatině. Teď nevím, co jste použila. Agar se musí povařit, aby ztuhnul, naopak želatina se musí jen přivést k varu, ale nevařit.