0 0
Vaječná tlačenka – mufinky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
50 g kyselé okurky
40 g červená paprika
40 g mražený hrášek
5 vejce
1 mrkev
1 petržel
kus velikosti mrkve celer
A ještě
250 ml zeleninový vývar anebo 1 zeleninový bio bujón svařený s vodou
200 g majolka
50 ml lák z okurek
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce ocet
10 kuliček pepř
10 g agar prášek
4 kuličky nové koření
1 list bobkový list
1 lžička hořčičné semínko
velká špetka sůl

Vaječná tlačenka – mufinky

Trendy:
  • Vegetariánské

Agar je rostlinná želatina
z mořských řas. Je bez chuti
a bez zápachu a dokáže 100% nahradit želatinu živočišnou.

  • 70 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Zeleninu omyjeme, oloupeme a mrkev s petrželí podélně rozkrojíme. Vložíme do kastrolu s vývarem a uvaříme téměř doměkka. Ke konci varu přisypeme hrášek a povaříme už jen minutku. Vejce uvaříme natvrdo, od dobu varu 10 minut. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky, stejně tak kapii. Uvařenou zeleninu také drobně pokrájíme. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Ty necháme stranou. Do mísy nasypeme zeleninu vařenou i syrovou a pokrájené bílky.

2
Hotovo

Vývar od uvařené zeleniny rozdělíme na dvě části. Jednu nalijeme do malého kastrůlku, dáme do něj i všechno koření, lák z okurek, ocet, cukr a sůl. Povaříme 5 minut na mírném ohni, aby se nám tekutina nevyvařila. Ochutnáme a doladíme do příjemné silné chuti. Druhou část vývaru nalijeme do druhého malého kastrůlku a nasypeme do něj agar. Metličkou promícháme.

3
Hotovo

Svařený vývar s kořením přecedíme k vývaru s agarem a přivedeme k varu. Když tekutina začne vřít a budou po celé ploše bubliny, stáhneme z plotny a metličkou vmícháme majolku. Tuto směs nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme už jen zlehka žloutky. Směsí na tlačenku naplníme muffinové formičky anebo formu na biskupský chlebíček. Silikonové formy nemusíme vymazávat, ostatní lehce vymažeme olejem. Pracujeme svižně, protože tlačenka rychle tuhne. Formu překryjeme fresh fólií a necháme vychladnout v lednici aspoň 3 hodiny.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Tvarohový nákyp s jahodami a levandulí
další
Nádivka s brokolicí a žampióny
předchozí
Tvarohový nákyp s jahodami a levandulí
další
Nádivka s brokolicí a žampióny

2 komentářů Schovat komentáře

2x jsem to zkusila a 2x jsem měla tlačenku jak vodu. Sama želatina tuhla ale jak jsem přidala
zeleninovou směs tak se to vůbec nespojilo. Proč?

Dobrý den, Šárko,
mrzí mě, že se Vám recept nepovedl. Určitě je problém v práci se „ztužovačem“. V receptu pracuji s agarem, Vy píšete o želatině. Teď nevím, co jste použila. Agar se musí povařit, aby ztuhnul, naopak želatina se musí jen přivést k varu, ale nevařit.

Přidejte svůj komentář