Ingredience
- 1000 ml šlehačka 33%
- 300 ml rum
- 8 žloutek
- 2 plné lžíce moučkový cukr
- 1 Salko
- 1 vanilkový lusk
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Žloutky oddělíme od bílků a vylijeme je do nerezové nebo skleněné misky, případně do kastrolu, přidáme moučkový cukr a metličkou rozšleháme. Přilijeme Salko, 2 šlehačky a ještě prošleháme. Položíme na malý kastrůlek naplněný troškou vody a na páře zahříváme za častého promíchání k 70st. C (k tomu se hodí ponorný potravinářský teploměr). Nenecháme vodu bublat silně, aby se nám žloutky nezdrcly. Zahříváme jen na mírné teplotě. Směs postupně mírně zahoustne. Docela to trvá, klidně i přes půl hodiny. |
2 Hotovo | Zbytek smetany přelijeme do malého kastrůlku, přidáme rozkrojený vanilkový lusk a kastrůlek vložíme do pánvičky s horkou vodní lázní a za častého míchání také zahřejeme aspoň na 60st. C. Když směs takto rozdělíme, zkrátíme dobu pasterizace žloutků. Po zahřátí šlehačku přelijeme ke žloutkům a ještě chviličku zahříváme. |
3 Hotovo | Vaječňák následně přecedíme do džbánu a pak přelijeme do vyvařených lahví. Zazátkujeme a uchováme v chladu. |