0 0
Vaječný koňak

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1000 ml šlehačka 33%
300 ml rum
8 žloutek
2 plné lžíce moučkový cukr
1 Salko
1 vanilkový lusk

Vaječný koňak

Airkoňak, eggnog, koquito, rompope, eierpunsch..., hezky česky vajeňák, se s malými obměnami popíjí napříč světem.

  • 60 min
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Žloutky oddělíme od bílků a vylijeme je do nerezové nebo skleněné misky, případně do kastrolu, přidáme moučkový cukr a metličkou rozšleháme. Přilijeme Salko, 2 šlehačky a ještě prošleháme. Položíme na malý kastrůlek naplněný troškou vody a na páře zahříváme za častého promíchání k 70st. C (k tomu se hodí ponorný potravinářský teploměr). Nenecháme vodu bublat silně, aby se nám žloutky nezdrcly. Zahříváme jen na mírné teplotě. Směs postupně mírně zahoustne. Docela to trvá, klidně i přes půl hodiny.

2
Hotovo

Zbytek smetany přelijeme do malého kastrůlku, přidáme rozkrojený vanilkový lusk a kastrůlek vložíme do pánvičky s horkou vodní lázní a za častého míchání také zahřejeme aspoň na 60st. C. Když směs takto rozdělíme, zkrátíme dobu pasterizace žloutků. Po zahřátí šlehačku přelijeme ke žloutkům a ještě chviličku zahříváme.

3
Hotovo

Vaječňák následně přecedíme do džbánu a pak přelijeme do vyvařených lahví. Zazátkujeme a uchováme v chladu.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Hruškové muffiny s čokoládou
další
Barevné koláčky z listového těsta
předchozí
Hruškové muffiny s čokoládou
další
Barevné koláčky z listového těsta

Přidejte svůj komentář