Ingredience
- 400 ml šlehačka 33%
- 400 g Salko
- 250 ml rum
- 60 g moučkový cukr
- 5 žloutek
- 1 lusk vanilka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dvě půllitrové lahve včetně víček namočíme do vroucí vody a dvě minutky povaříme. Vyjmeme a dnem vzhůru necháme vyschnout. Ve vodě spaříme i sítko, přes které budeme cedit vzniklou směs. A také trychtýř, lžíci a naběračku, pokud jí hodláme použít. |
2 Hotovo | Do jednoho kastrůlku nalijeme Salko a šlehačku. Přidáme rozpůlený a vyškrábaný vanilkový lusk. Semínka i lusk. Důkladně promísíme. Zahřejeme k cca 80 st. C a při této teplotě, za občasného zamíchání, udržujeme asi pět minut. |
3 Hotovo | Jiný malý kastrůlek naplníme do čtvrtiny vodou a vodu zahřejeme také těsně pod bod varu. Navrch položíme kovovou misku (dno se nesmí dotýkat vody!) se žloutky a cukrem. Metličkou šleháme do té doby, až vznikně teplá, světle žlutá emulze. Této fázi věnujeme pozornost, aby se nám žloutky horkem nezdrcly. Emulze prostě musí být teplá až horká, což zkontrolujeme ponořením prstu. |
4 Hotovo |