Postup přípravy
Panna cotta znamená vařená smetana. A tak si jí doslova svaříme s vanilkou a cukrem :). Tato panna cotta byla součástí tříchodového menu, které jsem zvolila pro soukromý mini kurz italského vaření pro dvě šikovné slečny 🙂
Na 10 skleniček 1 a půl deci budeme potřebovat:
Panna cotta
- 800 ml šlehačky 33% – 4 kelímky
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžičky želatinového prášku + 1 dl chladné vody
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- špetka soli
Meruňkový přeliv
- 300 g vypeckovaných meruněk
- 30 g moučkového cukru
- 1 zarovnaná lžička želatinového prášku
- 30 ml vody
- 5 meruněk a 10 lístků máty na ozdobu
Postup:
Do kastrolku nalijeme 2 a půl šlehačky a přidáme cukr. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme špičkou ostrého nože a tupou částí nože vyškrábneme semínka. Ty přidáme ke šlehačce a zahřejeme na rozptylovači plamene téměř k varu.
Želatinu smícháme s vodou a mícháme, až se rozpustí. 4 lžíce horké šlehačky přimícháme do želatiny, důkladně rozmícháme a to celé vlijeme zase do šlehačky. Také pořádně promícháme a necháme zchladnout.
Zbylou šlehačku nalijeme do vyšší nádoby a ušleháme. Nemusí být úplně tuhá. Postupně přimícháme do zchladlé směsi šlehačky s želatinou. Potom přecedíme přes hustý cedník do jiné nádoby a rozdělíme do skleniček. Dáme zatuhnout do lednice.
Lžičku želatiny rozpustíme v trošce chladné vody. Meruňky zasypeme cukrem, zahřejeme a rozmixujeme ponorným mixérem. Když začnou tak tak bublat, stáhneme z ohně a 2 lžíce vmícháme do želatiny. Potom želatinu s meruňkami vlijeme zpět k meruňkám a řádně promícháme. Necháme zchladnout.
Z lednice vyndáme vychlazené a ztuhlé panna cotty a navrstvíme na ně meruňkovou hmotu. Ozdobíme půlkou meruňky a lístkem máty. Dáme zpět do lednice.