Ingredience
- 120 g hladká mouka
- 90 g máslo
- 60 g mandlenebo vlašské či lískové ořechy
- 20 g moučkový cukr
- 1 žloutek
- kůra z bio citrónu
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetka sůl
A ještě
- s vanilkou na obalení moučkový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku nebo rozdrtíme v elektrickém sekáčku. Do mísy vsypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, žloutek, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté dřeně z vanilkového lusku, vanilkový prášek nebo kapku aroma. |
2 Hotovo | Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Z hotového těsta uválíme dlouhý váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku. Nechám odpočinout v lednici aspoň hodinu. |
3 Hotovo | Poté těsto nakrájíme na kousky a v dlaních uválíme malé válečky, které ohýbáme do tvaru rohlíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. dorůžova, cca 12 minut. |
4 Hotovo | Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní naloženou vanilku nebo jej smíchali s vanilkovým práškem. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Naskládáme do krabičky a uložíme v chladu. |