Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 200 ml mléko
- 100 g máslo
- 90 g cukr krupice
- 3 žloutek
- 0,75 kostky droždí
- velká špetka sůl
- 2 hrsti mandle
- 1 hrst rozinky
- na potření bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Všechny ingredience z lednice necháme aspoň 2 hodiny stát v pokojové teplotě. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a posekáme. |
2 Hotovo | Mírně ohřejeme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. V míse smícháme mouku, zbytek cukru a sůl. Přilijeme vzešlý kvásek, máslo a žloutky a prohněteme těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Těsto musí být propracované opravdu velmi důkladně. Přidáme rozinky, část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou nebo fresh fólií a necháme aspoň hodinu a půl kynout. Těsto zvětší asi dvakrát svůj objem. Je-li dost vykynuté zjistíme, když do něj zaboříme prst. Důlek se nesmí rychle vyrovnat, ale zůstat spíš patrný. |
3 Hotovo | Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 9 stejných dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý silnější váleček. Rozdělíme je na party po 4, 3 a 2 kusech. Nejdřív spleteme do copu 4 válečky, stiskneme k sobě kraje a přendáme na plech na pečící papír. Hranou ruky vytlačíme uprostřed po celé délce "příkop". Poté upleteme cop ze tří válečků, opět stlačíme konce dohromady a položíme jej na spodní patro. Zase hranou ruky promáčkneme. Nakonec do sebe zamotáme 2 válečky, konce nestlačíme k sobě, ale necháme oddělené. Na základnu položíme toto třetí patro a konce podsuneme pod spodek vánočky asi 5 cm vzdáleně od sebe. Přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. |
4 Hotovo | Pak jí potřeme bílkem a posypeme zbytkem posekaných mandlí. Můžeme ji ještě zafixovat špejlemi, které pomohou držet tvar. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C, přidáme ještě plecháček s horkou vodou, aby se nám vánočka moc nepálila a zůstala vláčná (máte-li parní troubu, pečete na program s mírnou párou). Pečeme cca 30 minut dozlatova. Pokud nám trouba napaluje, je lepší vánočku před pečením zakrýt pečícím papírem. |
6 Hotovo | Krájíme až po úplném vychladnutí. |
2 komentářů Schovat komentáře
Dobry den, v receptu u vanocky neni uvedeno v jakem kroku pridavam vykynuty kvasek, dekuji Petra
Dobrý den, Petro, děkuji za bystré očko a upozornění. Už je to napravené. Přeji Vám šťastný a zdravý celý nový rok 🙂