0 0
Vánočka s medovou polevou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

350 g hladká mouka
150 g hrubá mouka
190 ml mléko
100 g máslo
90 g cukr krupice
80 g mandle
30 ml rum
30 g rozinky
3 žloutek
0,75 droždí
větší špetka sůl
špetka muškátový oříšek
A ještě
1 lžíce máslo
1 lžíce med

Vánočka s medovou polevou

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla

Pravá vánočka má být upletená
z 9 pramenů. Každý má svoji symboliku. Spodní čtyři představují oheň, vodu, vítr
a vzduch, prostřední tři symbolizují cit, vůli a rozum, dva vrchní vědění a lásku.

  • 210 mi
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Všechny ingredience z lednice necháme aspoň 2 hodiny stát v pokojové teplotě. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a posekáme. Rozinky nasypeme do skleničky a zalijeme rumem. Doplníme horkou vodou, aby byly všechny rozinky sotva zakryté. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout.

2
Hotovo

Mírně ohřejeme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a lžičku hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, muškátový oříšek a sůl. Přilijeme vzešlý kvásek, máslo, žloutky a prohněteme těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Těsto musí být propracované opravdu velmi důkladně. Přidáme okapané rozinky, část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou nebo fresh fólií a necháme hodinu a půl kynout. Těsto zvětší asi dvakrát svůj objem. Je-li dost vykynuté zjistíme, když do něj zaboříme prst. Důlek se nesmí rychle vyrovnat, ale zůstat spíš patrný.

3
Hotovo

Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 9 stejných dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý silnější váleček. Rozdělíme je na party po 4, 3 a 2 kusech. Nejdřív spleteme do copu 4 válečky, stiskneme k sobě kraje a přendáme na plech na pečící papír. Hranou ruky vytlačíme uprostřed po celé délce "příkop". Poté upleteme cop ze tří válečků, opět stlačíme konce dohromady a položíme jej na spodní patro. Zase hranou ruky promáčkneme. Nakonec do sebe zamotáme 2 válečky, konce nestlačíme k sobě, ale necháme oddělené. Na základnu položíme toto třetí patro a konce podsuneme pod spodek vánočky asi 5 cm vzdáleně od sebe. Přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.

4
Hotovo

Pak jí potřeme bílkem a posypeme zbytkem posekaných mandlí. Můžeme ji ještě zafixovat špejlemi, které pomohou držet tvar.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C cca 40 minut. Pokud nám trouba napaluje, je lepší vánočku před pečením zakrýt pečícím papírem a přidat ještě plecháček s horkou vodou.

6
Hotovo

Během pečení vánočky si rozpustíme máslo s medem a upečenou horkou vánočku touto směsí opatrně potřeme. Krájíme po úplném vychladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vánočka
další
Tiramisu
předchozí
Vánočka
další
Tiramisu

Přidejte svůj komentář