Ingredience
- 100 + 50 g mandle
- 50 + 75 g vlašské ořechy
- 100 ml rum
- 100 g hořká čokoláda
- 75 g datle Medjool
- 40 g jemné ovesné vločky
- 30 g rozinky
- 30 g sušené brusinky
- 30 g kandovaná pomerančová kůra
- 15 g kokosový olej
- 2 lžíce citrónová šťáva
Na obalení
- nebo kokos či mleté ořechy konopné semínko
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si mandle spaříme horkou vodou a oloupeme je. 100 g nasypeme do hrnku, přidáme 50 g vlašských ořechů a zalijeme rumem. Přidáme i rozinky a brusinky. Pokud máme datle Medjool, ty se nemusí máčet, jsou krásně vláčné. Pokud ale máme datle tvrdší, místo rozinek a brusinek namočíme do rumu ty. Do hrnku nalijeme horkou vodu, ale jen tak, aby sotva zakryla vrchní vrstvu. Necháme aspoň 4 hodiny odstát a nasáknout. |
2 Hotovo | Mezitím si v elektrickém sekáčku (nebo na mlýnku) podrtíme vločky a zbytek mandlí a ořechů. A rozsekáme zároveň také datle, rozinky a brusinky (ty plody, které byly namočené v rumu pochopitelně předem zcedíme :P). Ostrým nožem nasekáme úplně nadrobno kandovanou kůru a přidáme k podrcené směsi. Namočené datle a ořechy nahrubo nakrájíme a přimísíme do těsta. |
3 Hotovo | Čokoládu rozehřejeme s tukem ve vodní lázni a přilijeme do misky k ostatním ingrediencím. Ochutíme citrónovou šťávou a případně ještě troškou rumu. Zpracujeme ve vláčné těsto, které na fresh fólii rozložíme do válečku, zabalíme a uválíme salámek, asi 50 - 60 cm dlouhý. Necháme ztuhnout v ledničce. |
4 Hotovo | Druhý den obalíme v konopných semínkách, kokosu nebo mletých ořeších a opět zabalíme do fresh fólie. Uchováváme v lednici a krájíme na plátky. |