0 0
Vánoční salámek

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
100 + 50 g mandle
50 + 75 g vlašské ořechy
100 ml rum
100 g hořká čokoláda
75 g datle Medjool
40 g jemné ovesné vločky
30 g rozinky
30 g sušené brusinky
30 g kandovaná pomerančová kůra
15 g kokosový olej
2 lžíce citrónová šťáva
Na obalení
nebo kokos či mleté ořechy konopné semínko

Vánoční salámek

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Datle Medjool zůstávají
i po usušení šťavnaté a měkké. Chutnají po karamelu,
skořici a medu.

  • 40 min
  • Porcí: 30
  • Snadné

Ingredience

  • Na obalení

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme tím, že si mandle spaříme horkou vodou a oloupeme je. 100 g nasypeme do hrnku, přidáme 50 g vlašských ořechů a zalijeme rumem. Přidáme i rozinky a brusinky. Pokud máme datle Medjool, ty se nemusí máčet, jsou krásně vláčné. Pokud ale máme datle tvrdší, místo rozinek a brusinek namočíme do rumu ty. Do hrnku nalijeme horkou vodu, ale jen tak, aby sotva zakryla vrchní vrstvu. Necháme aspoň 4 hodiny odstát a nasáknout.

2
Hotovo

Mezitím si v elektrickém sekáčku (nebo na mlýnku) podrtíme vločky a zbytek mandlí a ořechů. A rozsekáme zároveň také datle, rozinky a brusinky (ty plody, které byly namočené v rumu pochopitelně předem zcedíme :P). Ostrým nožem nasekáme úplně nadrobno kandovanou kůru a přidáme k podrcené směsi. Namočené datle a ořechy nahrubo nakrájíme a přimísíme do těsta.

3
Hotovo

Čokoládu rozehřejeme s tukem ve vodní lázni a přilijeme do misky k ostatním ingrediencím. Ochutíme citrónovou šťávou a případně ještě troškou rumu. Zpracujeme ve vláčné těsto, které na fresh fólii rozložíme do válečku, zabalíme a uválíme salámek, asi 50 - 60 cm dlouhý. Necháme ztuhnout v ledničce.

4
Hotovo

Druhý den obalíme v konopných semínkách, kokosu nebo mletých ořeších a opět zabalíme do fresh fólie. Uchováváme v lednici a krájíme na plátky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kokosky s karamelem
další
Pikantní kari s krůtím masem
předchozí
Kokosky s karamelem
další
Pikantní kari s krůtím masem

Přidejte svůj komentář