Ingredience
- 370 g hladká mouka
- 250 g měkký tvaroh
- 150 g máslo
- 120 g cukr krupice
- 100 g kandované ovoce
- 80 g vlašské ořechy
- 50 g rozinky
- 2 vejce
- 1,5 prášek do pečiva
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku s práškem do pečiva a solí smícháme v míse. Přidáme cukr, vanilku, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Zaděláme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přidáme rozinky, kandované ovoce a pokrájené ořechy. Znovu pořádně promícháme. Těsto přendáme na pomoučenou kuchyňskou desku a ještě rukama zpracujeme. Poté vyválíme válečkem na placku ve tvaru obdélníku, asi 2 cm silnou. |
2 Hotovo | Delší okraje složíme proti sobě, aby se ve středu dotýkaly. Potom je přehneme podélně ještě přes sebe. Vznikne nám „poskládaná“ štola, kterou položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pokud se na plech na délku nevejde, ohneme jí do podkovy. |
3 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 35 minut. |
4 Hotovo | Kdo má rád hodně sladké, ihned po upečení štolu potře rozpuštěným máslem a posype moučkovým cukrem. |