Ingredience
- 270 g hladká moukasmíchala jsem napůl s celozrnnou moukou
- 125 ml mléko
- 30 g máslo
- 30 g cukr krupice
- 9 g droždí
- 1 žloutek
- 1 lžíce rum
- větší špetka sůl
Dále
- na smažení řepkový olej
- 200 g měkký tvaroh
- 4 lžíce javorový sirup
- tvrdý tvaroh
- švestková povidla
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Všechny ingredience vyložíme na kuchyňskou linku aspoň hodinu předem a necháme je odstát. Ve vodní lázni rozpustíme máslo. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukr a promícháme a necháme 10 minut stát. |
2 Hotovo | Následně odvážíme mouku, osolíme, ocukrujeme a promícháme. Přilijeme mléko s droždím, máslo, rum a oddělený žloutek. Zaděláme hladké těsto (můžeme za pomoci kuchyňského robotu). Povrch poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě nakynout, cca 60 minut. |
3 Hotovo | Tvaroh smícháme s javorovým sirupem na hladký krém. Nastrouháme kousek tvrdého tvarohu. |
4 Hotovo | Nakynuté těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 1 cm a vykrájíme tvořítkem nebo skleničkou na kolečka. Zbylé těsto zase zpracujeme, rozválíme a opět vykrájíme. Mně to vyšlo na 8 kousků. Placičky necháme ještě čtvrt hodinky vykynout. |
5 Hotovo | V menším kastrůlku nebo na menší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do nakynutých placiček uprostřed promáčkneme dvěma prsty důlek a vložíme je do rozpáleného oleje důlkem dolů. Když vdolek zezlátne, otočíme jej a dopečeme z druhé strany. |
6 Hotovo | Upečené vdolečky vytáheneme z oleje a necháme je okapat na papírových ubrouscích. Na straně s důlkem je pomažeme švestkovými povidly, na ně navrstvíme tvarohový krém a posypeme strouhaným tvarohem. |