Postup přípravy
Na cca 25 ks budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky na kynuté těsto
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 60 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- 3 kapky vanilkové esence
- 2 žloutky
- 1 sušené droždí
- plná špetka soli
- olej na smažení
Na ozdobení
- ostružinová marmeláda
- 1 měkký tvaroh
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Do vlažného mléka nasypeme droždí a trošku cukru. Necháme pár minut odpočívat, aby se droždí zaktivovalo. Mezitím si rozehřejeme máslo a v míse smícháme mouku se solí. Do mouky dáme vejce, rozehřáté máslo, rum a vzešlý kvásek. Důkladně zpracujeme v hladké nelepivé těsto (ideálně v kuchyňském robotu). Poprášíme jej moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Z vykynutého těsta uválíme váleček, nakrájíme na kousky, ukoulíme kuličky a splácneme, aby vznikly koláčky anebo vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném stole na placku tlustou 1-1,5 cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Můžeme do nich obrácenou stranou vařečky udělaž důlek.
Do menšího kastrůlku nalijeme vyšší vrstvu oleje (2-3 cm, vdolečky musí plavat), rozpálíme a opatrně do něj postupně vkládáme jednotlivé vdolečky důlkem dolů. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové necháme okapat na ubrousku a poté zdobíme marmeládou a smetanovým tvarohem.