0 0
Vdolky s marmeládou a zakysanou smetanou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vdolky s marmeládou a zakysanou smetanou

    Postup přípravy

    Sdílet

    Na cca 25 ks budeme potřebovat:

    • 500 g hladké mouky na kynuté těsto
    • 250 ml mléka
    • 100 g másla
    • 60 g cukru krupice
    • 3 lžíce rumu
    • 3 kapky vanilkové esence
    • 2 žloutky
    • 1 sušené droždí
    • plná špetka soli
    • olej na smažení

    Na ozdobení

    Postup:

    Do vlažného mléka nasypeme droždí a trošku cukru. Necháme pár minut odpočívat, aby se droždí zaktivovalo. Mezitím si rozehřejeme máslo a v míse smícháme mouku se solí. Do mouky dáme vejce, rozehřáté máslo, rum a vzešlý kvásek. Důkladně zpracujeme v hladké nelepivé těsto (ideálně v kuchyňském robotu). Poprášíme jej moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

    Z vykynutého těsta uválíme váleček, nakrájíme na kousky, ukoulíme kuličky a splácneme, aby vznikly koláčky anebo vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném stole na placku tlustou 1-1,5 cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Můžeme do nich obrácenou stranou vařečky udělaž důlek.

    Do menšího kastrůlku nalijeme vyšší vrstvu oleje (2-3 cm, vdolečky musí plavat), rozpálíme a opatrně do něj postupně vkládáme jednotlivé vdolečky důlkem dolů. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové necháme okapat na ubrousku a poté zdobíme marmeládou a smetanovým tvarohem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Makové roládky
    další
    Krůtí nudličky s arašídy a bazalkové šťouchané brambory
    předchozí
    Makové roládky
    další
    Krůtí nudličky s arašídy a bazalkové šťouchané brambory

    Přidejte svůj komentář