Ingredience
Sýr
- 100 g kešu natural
- 30 g lahůdkové sušené droždí
- cca 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička uzená paprika
- 1 lžička kurkuma
- 1 lžička agávový sirup
- 1 lžička sůl
- 1/2 dl voda
A ještě
- 1 dl voda
- 1 vrchovatá lžíce agarové vločky
Lněné krekry
- 150 ml voda
- 100 g lněné semínko
- 20 g slunečnicová semínka
- 20 g dýňová semínka
- 10 g konopná semínka
- 10 g sezamová semínka
- 2 g sůl
- 1 lžíce sezamový olej
- 1 stroužek česnek
- 1 lžička agáve sirup
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si nachystáme sýr. Kešu oříšky namočíme aspoň na hodinu do vody. Poté vodu slijeme, přendáme do mixéru nebo elektrického sekáčku a rozmixujeme s půldeckou vody, lahůdkovým droždím, solí a kořením. |
2 Hotovo | V malém kastrůlku rozpustíme deci vody s agarem a 5 minut povaříme. Dobu varu dodržíme, aby sýr následně ztuhnul. Povařený agar vlijeme k oříškové směsi a ještě promixujeme. |
3 Hotovo | Malou nádobu vyložíme fresh fólií a hmotu do ní vlijeme. Nádobkou několikrát poťukáme o stůl, aby si hmota "sedla" a necháme ztuhnout v lednici. |
4 Hotovo | V mezičase se pustíme také do přípravy krekrů. Lněné semínko namočíme do vody a necháme hodinu nasáknout. Dýňová a slunečnicová semínka rozmixujeme na hrubost krupice a smícháme se semínky lněnými, konopnými i sezamovými. Ochutíme solí, agáve, lisovaným česnekem i sezamovým olejem. Důkladně promícháme a natřeme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme buď rádýlkem rozkrájet nebo upéct vcelku a následně nalámat. |
5 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 120 st. C dokřupava, cca 40 - 45 minut. |
6 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |