Ingredience
- 190 g uzený tempeh
- 100 ml šlehačka
- 80 g máslo
- 80 g mandle
- 10 rohlík
- 10 vejce
- 2 zeleninový bio bujónnebo osolený zeleninový vývar
- 2 lahůdková cibulka
- 1 mísa kopřiva
- 1 svazek libeček
- 1 svazek medvědí česnek
- hladkolistá petrželka
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- špetka sůl
A ještě
- na formu máslo a hrubá mouka
Postup přípravy
Forma 30×30 cm
Pokud dáváte přednost masové verzi, místo tempehu přidejte 250 g libové slaniny, kterou předem orestujete na troše oleje.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a nahrubo posekáme. Vodu svaříme s rozdrobeným bujónem. Rohlíky a tempeh nakrájíme na kostičky. Rohlíky nasypeme na plech a necháme asi 15 minut okorat v troubě vyhřáté na 100 st. C. Kopřivy spaříme vroucí vodou, scedíme a vymačkáme vodu (vodu z kopřiv použijeme jako lahodný čajík). Společně s ostatními bylinkami posekáme na kousky. |
2 Hotovo | Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků dáme špetičku soli a ušleháme sníh. Do žloutků nalijeme smetanu a rozehřáté máslo, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Vidličkou rozšleháme. |
3 Hotovo | Okoralé kostičky rohlíků pokropíme vývarem a dlaněmi promícháme. Přisypeme všechny posekané bylinky, polijeme je žloutkovou směsí a promícháme. Přimícháme také nasekané mandle a pokrájený tempeh. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. |
4 Hotovo | Formu vymažeme poctivě máslem a vysypeme hrubou moukou. Navrstvíme do ní připravenou směs a povrch lehce uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a upečeme dozlatova, cca 35-40 minut. |