Ingredience
Knedlíky
- 190 g uzený tempeh
- 180 ml mléko
- 50 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 30 g polohrubá mouka
- 5 ks rohlík
- 2 ks vejce
- 2 lžíce sojová omáčka
- velká hrst hladkolistá petrželka
- sůl
- olej
Cuketové zelí
- 750 g cuketa
- 8 lžic bílé víno
- 1 ks cibule
- 1 lžíce cukr
- 1 lžíce sůl
- 1 lžíce kvalitní ocet
- 1 lžička drcený kmín
Smažená cibulka
- 1 ks cibule
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky a tempeh nakrájíme na malé kostičky. Na pánev nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm tempeh. Necháme v něm rozpustit také máslo a přidáme rohlíky. Opekáme, až začnou být zlatavé. Vše přesypeme do misky, přidáme pokrájenou petrželku a zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a sojovkou. Promícháme. Zasypeme moukou a ještě jednou promícháme. Necháme chvilku odstát. |
2 Hotovo | Začneme s přípravou zelí. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli dorůžova. Přidáme cukr, sůl, kmín a zalijeme vínem. Necháme vypařit. Mezitím si na hrubém struhadle nebo V-krouhači nastrouháme cuketu (je-li přerostlá, tak ji oloupeme a odstraníme semínka) a následně ji přidáme do kastrolu k cibuli. Chvilku restujeme, a je-li potřeba zalijeme troškou vody. Přidáme ocet, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté odklopíme a dochutíme dle vlastní chuti. |
3 Hotovo | Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Z těsta odebíráme lžící větší kousky a utvoříme kuličky o velikosti tenisáku (je fajn si po každém 2. omýt ruce, jdou pak lépe koulet). Obalíme je v troše mouky a najednou vložíme do vroucí vody. Bude jich asi 10 ks. Vaříme přibližně 15 minut. Pak jeden knedlík vyjmeme, rozpůlíme nití a zkontrolujeme, je-li hotový. Pak vylovíme ostatní a propícháme je vidličkou, aby unikla pára. |
4 Hotovo | Cibuli na ozdobení nakrájíme na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji. |
5 Hotovo | Tohle zelí jsem dělala z velké cukety, kterou bylo nutné odsemínkovat a oloupat. Pokud budete dělat z malé, nastrouhejte celou, ale zelí bude trošku dozelena :) |