Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- 250 g hladká mouka
- cca 180 ml mlékozáleží na "savosti" mouky
- 110 g máslo
- 100 g třtinový cukr
- 100 ml rum
- 30 g droždí
- 3 žloutek
- větší špetka sůl
- hrst rozinky
- hrst mandle
- kůra z bio citrónu
- vanilka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň hodinu předem si namočíme rozinky do rumu. Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky. |
2 Hotovo | K mouce přilijeme mléko s droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme okapané rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou "pomuchlujeme", vytvarujeme bochánek a položíme na plech na pečící papír. Necháme jej ještě půl hodiny kynout. |
3 Hotovo | Mezitím nahřejeme troubu na 180 st. C. Odpočinutý bochánek potřeme mašlovačkou zbylými bílky, na vršku nařízneme do křížku a posypeme mandličkami. |
4 Hotovo | Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 15-20 minut. Potom troubu jemně pootevřeme a vyluftujeme horký vzduch. Troubu nastavíme na 140 st. C a mazanec dopečeme dalších 20-25 minut. Je-li po této době hotový, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed mazance. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo. Mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý ostrým nebo zubatým nožem. |