0 0
Velikonoční mazanec

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

250 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
cca 180 ml mléko záleží na "savosti" mouky
110 g máslo
100 g třtinový cukr
100 ml rum
30 g droždí
3 žloutek
větší špetka sůl
hrst rozinky
hrst mandle
kůra z bio citrónu
vanilka

Velikonoční mazanec

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla

Mazanec patří mezi prastaré druhy českého obřadního pečiva. Nejstarší předpisy pocházejí
z 15. a počátku 16. století.

  • 135 min
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Aspoň hodinu předem si namočíme rozinky do rumu. Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.

2
Hotovo

K mouce přilijeme mléko s droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme okapané rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou "pomuchlujeme", vytvarujeme bochánek a položíme na plech na pečící papír. Necháme jej ještě půl hodiny kynout.

3
Hotovo

Mezitím nahřejeme troubu na 180 st. C. Odpočinutý bochánek potřeme mašlovačkou zbylými bílky, na vršku nařízneme do křížku a posypeme mandličkami.

4
Hotovo

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 15-20 minut. Potom troubu jemně pootevřeme a vyluftujeme horký vzduch. Troubu nastavíme na 140 st. C a mazanec dopečeme dalších 20-25 minut. Je-li po této době hotový, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed mazance. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo. Mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý ostrým nebo zubatým nožem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pizza s masovým korpusem
další
Medové jidáše
předchozí
Pizza s masovým korpusem
další
Medové jidáše

Přidejte svůj komentář