Ingredience
- 300 g uzené masopředvařené
- 250 ml osolený drůbeží vývarnebo 1 drůbeží bio bujón svařený ve vodě
- 130 g máslo
- 100 ml šlehačka
- 80 g mandle
- 8 rohlík
- 7 vejce
- 1 miska kopřiva
- hrst petrželka
- hrst libeček
- pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- na formu máslo a strouhanka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky rozkrájíme na kostičky, nasypeme na pečící plech a necháme pár minut okorat ve vyhřáté troubě. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a nahrubo posekáme. Kopřivy opláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Maso nakrájíme na kostičky. Pokud nemáme drůbeží vývar, ve čtvrt litru vroucí vody svaříme drůbeží bio bujón. V teplém vývaru necháme rozpustit 100 g másla (zbytek si necháme na pokapání nádivky). |
2 Hotovo | Rozehřejeme pánev s kapkou oleje a maso na něm zvolna orestujeme. Přisypeme mandličky a ještě chvilku opékáme. Přidáme i posekané kopřivy. Když zavadnou, přisypeme ostatní posekané bylinky a odstavíme z plotny. |
3 Hotovo | Okoralé houstičky přesypeme do velké mísy. Pokapeme máslovým vývarem a promícháme. Přidáme masovou směs. Žloutky rozkvedláme se šlehačkou, pepřem a muškátovým oříškem. Přelijeme přes houstičky s masem a promícháme. Bílky ušleháme se špetičkou soli v polotuhý sníh. Stěrkou velmi zlehka vmícháme do nádivky. |
4 Hotovo | Zapékací formu vymažeme vydatně máslem a vysypeme strouhankou. Směs do ní rozvrstvíme. Rozehřejeme zbytek másla a nádivku jím pokapeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut. |