0 0
Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
8 rohlík
velká miska kopřiva
400 g uzené maso předvařené
300 ml kuřecí vývar anebo 1 bio bujón svařený s vodou
80 + 50 g máslo
60 ml šlehačka
40 g mandle
7 vejce
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
olej

Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

Nádivce se říkalo také hlavička. To podle masa, které se do ní přidávalo - telecí hlava. A místo pečiva se vařila z mléka
a krupice.

  • 70 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Forma 35 x 22 cm

Sůl použijeme jen v případě, že nemáme osolený vývar.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rohlíky (ideálně aspoň den staré) nakrájíme na kostičky, nasypeme do vyššího plechu a necháme okorat v troubě při 100 st. C. Propláchneme kopřivy, spaříme je vroucí vodou, necháme okapat a posekáme. Nahrubo posekáme také mandle. Maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na trošičce oleje. Rozpustíme máslo, každé z množství zvlášť, a oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky smícháme se šlehačkou a vývarem, z bílků a špetky soli ušleháme sníh.

2
Hotovo

Připravené houstičky nasypeme do misky, zasypeme orestovaným masem, které tam vyklopíme i s případným puštěným tukem. Přisypeme i posekané mandle. Okořeníme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, přihodíme kopřivy, promícháme a pak zalijeme tekutou směsí a 80 g rozpuštěného másla. Důkladně promísíme. Pak nadvakrát přidáme a zlehka přimícháme bílkový sníh.

3
Hotovo

Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou anebo vyložíme pečícím papírem. Nádivku do ní rozprostřeme po celé ploše. Zbylé máslo pokapeme po celé ploše

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatova, cca 40 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Housky z cottage
další
Italské risotto s chřestem, hráškem a slaninou
předchozí
Housky z cottage
další
Italské risotto s chřestem, hráškem a slaninou

Přidejte svůj komentář