Ingredience
- 8 rohlík
- velká miska kopřiva
- 400 g uzené masopředvařené
- 300 ml kuřecí vývaranebo 1 bio bujón svařený s vodou
- 80 + 50 g máslo
- 60 ml šlehačka
- 40 g mandle
- 7 vejce
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky (ideálně aspoň den staré) nakrájíme na kostičky, nasypeme do vyššího plechu a necháme okorat v troubě při 100 st. C. Propláchneme kopřivy, spaříme je vroucí vodou, necháme okapat a posekáme. Nahrubo posekáme také mandle. Maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na trošičce oleje. Rozpustíme máslo, každé z množství zvlášť, a oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky smícháme se šlehačkou a vývarem, z bílků a špetky soli ušleháme sníh. |
2 Hotovo | Připravené houstičky nasypeme do misky, zasypeme orestovaným masem, které tam vyklopíme i s případným puštěným tukem. Přisypeme i posekané mandle. Okořeníme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, přihodíme kopřivy, promícháme a pak zalijeme tekutou směsí a 80 g rozpuštěného másla. Důkladně promísíme. Pak nadvakrát přidáme a zlehka přimícháme bílkový sníh. |
3 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou anebo vyložíme pečícím papírem. Nádivku do ní rozprostřeme po celé ploše. Zbylé máslo pokapeme po celé ploše |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatova, cca 40 minut. |