Ingredience
Panenka
- cca 500 g vepřová panenka
- 30 g máslo
- 30 ml bílé víno
- olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Bramborový fondán
- 9 varný typ A nebo B brambory
- 100 g máslo
- 1 bio hovězí bujónnebo kuřecí, příp. vývar 0,5 l
- rozmarýna
A ještě
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce citrónová šťáva
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory oloupeme a na větších stranách seřízeneme, aby stály "na plošince". Do pánvičky nalijeme trošičku oleje a brambory po obou "plochých" stranách opečeme dozlatova. Bujón svaříme se 4 dl vody. K opečeným bramborám přidáme máslo a necháme rozpustit. Přihodíme rozmarýnu a přilijeme bujón nebo vývar. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírné teplotě vaříme cca 40 minut. |
2 Hotovo | Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, zalijeme olejem a citrónovou šťávou. Promícháme a necháme odstát, aby zkřehla. |
3 Hotovo | Panenku očistíme, odstraníme tučné kousky i blány. Do ruky kápneme olej a vmasírujeme do masa. Osolíme a opepříme. Rozehřejeme suchou pánev a do rozpálené vložíme panenku. Opékáme, a až se pustí pánve, obrátíme jí. Takhle jí opečeme ze všech stran, aby se zatáhla. Potom jí zabalíme do alobalu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na přibližně 8 min. |
4 Hotovo | Do pánve po pečení masa kápneme bílé víno a necháme 2 minuty povařit. Přilijeme 2 sběračky šťávy z brambor a povaříme další 2 minuty. Nakonec přihodíme máslo a necháme rozpustit. Omáčku přecedíme přes sítko a použijeme k přelití masa a brambor na talířích. |
5 Hotovo | Upečenou panenku vytáhneme z trouby a necháme v alobalu ještě 10 minut odpočinout. Potom vybalíme a šťávu, kterou maso pustilo, přilijeme do omáčky. |
2 komentářů Schovat komentáře
Prosím o odběr.
Dobrý den, pane Kopáčku, k odběru novinek se můžete přihlásit na hlavní stránce http://www.snedeno.cz vpravo dole v sekci „KAŽDÝ TÝDEN NOVÁ INSPIRACE“ vyplněním Vaší e-mailové adresy a potvrzením tlačítkem „Přihlásit se k odběru“. Těší nás, že máte zájem o naše recepty 🙂 Hezký den.