Ingredience
- 1 velká vepřová panenka
- sůl
- olej
Cibulová omáčka
- 400 g cibule
- 70 g máslo
- 6 lístků šalvěj
- 3 snítky tymián
- 1 dl bílé víno
- 1 kostka zeleninový bio bujón
- 1/2 lžíce hladká mouka
- 1/2 lžičky třtinový cukr
- 1/2 lžičky nebo dle chuti chilli koření
- citrónová šťáva
Šťouchané brambory
- 5 ks brambory
- 2 ks šalotka
- olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- petrželka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a rozkrájíme na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo s cukrem a orestujeme dorůžova. Potom přisypeme cibuli. Přidáme kari pastu, rozdrobený bujón a posekanou šalvěj s odraným tymiánem. Za velmi častého míchání necháme cibuli zkaramelizovat dozlatova (pozor, aby se nespálila). Když už má cibule požadovanou barvu, přilijeme víno a necháme vydusit. Pak přisypeme mouku a za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou (cca 1,5-2 dl) a povaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme ponorným mixérem anebo můžeme nechat tak. Nakonec můžeme dochutit trochou citrónové šťávy. |
2 Hotovo | Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Šalotku pokrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme brambory, osolíme a promícháme s pokrájenou petrželkou. |
3 Hotovo | Panenku otřeme vlhkým ubrouskem, odkrájíme tučné kousky, osolíme, potřeme olejem a zprudka opečeme na rozpálené suché pánvi ze všech stran. Když je celá zlatavá, zabalíme ji do alobalu a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C na cca 15 minut. Pak ji vyndáme, necháme ji v alobalu 5 minut odstát a rozbalíme. Puštěnou šťávu přilijeme ještě do omáčky. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme přelitou cibulovou omáčkou, se šťouchanými brambory. |
4 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |