Ingredience
- 4 vepřové kotletky bez kosti
- 500 ml drůbeží vývarnebo 1 bio drůbeží bujón
- 40 g máslo
- 5 lžic hladká mouka
- 2 stroužky česnek
- 2 hrsti sušené hřiby
- 2 lžíce houbový prášeknemusí být
- 1 lžíce sladká paprika
- 1 cibule
- 1 lžička drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Příloha
- 0,75 hrnku rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso vyndáme hodinu před přípravou z lednice. Houby namočíme do horkého vývaru nebo svařeného bujónu a necháme 20 minut nasáknout. Pak ve vývaru 20 minut povaříme. Kotletky nenaklepáváme, jen nařízneme okraje, aby se nám kotlety smažením nezkroutily. |
2 Hotovo | Mouku smícháme s trochou soli, kmínem a pepřem a kotlety v ní obalíme. Dlaněmi přimáčkneme. Vyšší pánev nasucho rozpálíme. Do rozpálené pánve nalijeme trochu oleje a kotlety do pánve vložíme. Smažíme z každé strany 3 minuty. Mezitím si rozehřejeme troubu na 80 st. C a nahřejeme v ní talíř. Na nahřátý talíř odložíme kotlety a uschováme do roztopené trouby. |
3 Hotovo | Do pánve přilijeme trochu oleje a nasypeme tam posekanou cibuli a česnek. Mícháme a restujeme dorůžova. V malém kastrolku zpěníme máslo a nasypeme do něj zbytek mouky po obalování. Umícháme zlatavou jíšku. Ochutíme jí paprikou a ještě chvilku mícháme. K připravené cibuli přilijeme vývar i s houbami a dvě minutky povaříme. Přisypeme houbový prášek (nemusí být, ale zesílí houbovou chuť). Do omáčky metličkou vmícháme jíšku a deset minut povaříme. |
4 Hotovo | Rýži několikrát propláchneme čistou vodou a nakonec doplníme jeden a půl násobkem vody čisté. Osolíme, přiklopíme pokličkou a při střední teplotě uvaříme doměkka, od doby varu cca 12 minut. |
5 Hotovo | Hotovou omáčku můžeme rozmixovat ponorným mixérem a vložíme do ní maso z trouby. |