Ingredience
Maso
- 1250 g vepřová plec
- 200 ml světlé pivo
- 20 g máslo
- 4 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 větvička rozmarýn
- 0,5 lžičky hladká mouka
- olej
- kmín
- sůl
Karlovarský knedlík
- 150 g
- 40 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 5 rohlík
- 2 vejce
- velká hrst hladkolistá petrželka
- velká špetka sůl
- špetka muškátový květ
Zelí
- sterilizované bílé zelí
- cibule
- kmín
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso otřeme vlhkým ubrouskem a případně odřežeme kousky, které se nám nelíbí. Neodřezáváme ale všechen tuk, aby maso nebylo vysušené. Celé potřeme olejem. Nasucho rozpálíme kastrol nebo pekáček s kovovými uchy (abychom jej mohli následně vložit do trouby) a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Z každé stany pečeme cca 3 minuty a vždy počkáme, až se "pustí" kastrolu. Ve chvíli, kdy opékáme poslední stranu, kápneme do kastrolu olej a vsypeme posekanou cibuli s česnekem. Počkáme, až cibule zekslovatí. |
2 Hotovo | Zalijeme pivem, vložíme rozmarýnu, maso osolíme, okmínujeme, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby rozehřáté na 160 st. C. Pečeme, respektive dusíme, pod pokličkou 50 minut. Pak pokličku odstraníme, polijeme šťávičkou a pečeme dalších 40 minut. |
3 Hotovo | Upečené maso zabalíme do alobalu a vložíme do teplé trouby. Z másla a trošičky mouky připravíme zlatavou řídkou jíšku. Výpek zahřejeme a jíšku do něj vmícháme. Deset minut provaříme. Pak ponorným mixérem trochu rozdrtíme, dochutíme solí a přecedíme. Připadně naředíme vývarem. |
4 Hotovo | Když sundáme pokličku z masa, pustíme se do knedlíků. Rohlíky nakrájíme na kostičky, nasypeme na plech a necháme v troubě u masa trochu okorat. Mezitím si rozpustíme máslo, smícháme s mlékem, žloutky, solí, kořením a posekanou petrželkou. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh. Houstičky nasypeme do misky, zasypeme moukou a zalijeme tekutinou. Promícháme a necháme 3 minuty nasáknout. Pak zlehka vmícháme bílkový sníh. |
5 Hotovo | Z těsta buď utvoříme větší kulaté knedlíky a uvaříme v páře anebo směs rozdělíme na 3 díly. Připravíme si 3 kusy potravinové fólie a těsto na ní navrstvíme. Utvoříme podlouhlé knedlíky a zavážeme jako "bonbony". Vložíme do vroucí vody a vaříme 18 minut. Pak knedlíky vylovíme, odstraníme fólii a necháme 2 minuty stát. Nakrájíme bílou nití. |
6 Hotovo | A taky připravíme zelí. Do kastrolu kápneme olej a rozehřejeme. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky a vhodíme do kastrolu. Necháme zesklovatět a přidáme zelí (bez tekutiny, tu si necháme na případné dochucení). Okořeníme kmínem a chvíli podusíme. Pokud zelí nemá požadovanou chuť, doladíme solí, cukrem a šťávou ze zelí. |