Ingredience
- 1000 g vepřové sádlohřbetní, řemenové
- 100 g měkký farmářský uzený špek
- sůl
- kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Sádlo očistíme a před krájením jej uchováme aspoň dvě hodiny v lednici, budou se pak líp krájet. Sádlo i špek nakrájíme na malé kostičky cca 2x2 cm. Nasypeme do většího kastrolu se silnějším dnem. Podlijeme troškou vody, osolíme, okmínujeme a zapneme na vysokou teplotu. Když se voda vypaří a sádlo začne pouště tuk, teplotu zmírníme a při mírné teplotě zvolna škvaříme. Teplota by neměla převýšit 120 st. C. |
2 Hotovo | Občas promícháme. Když přestane pěnit a škvarečky začnou být matné, neprůhledné a padají ke dnu, je hotovo. Až přestane pěnit, precedíme do vyvařených skleniček. Dobře zavíčkujeme, sádlo rádo chytá jiné vůně. Ztuhlé sádlo má být bílé a švarečky zlatavé. |
3 Hotovo | Pokud by v té době škvarky ještě nebyly zlaté, slijeme sádlo, ale trochu ho necháme ve škvarečkách. Kápneme k nim trochu mléka a ještě chvíli při mírné teplotě škvaříme, až dosáhneme požadované barvy. |