Ingredience
Výpečky
- 600 g vepřová plec
- 10 lístků šalvěj
- 4 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Špenát
- 400 g mražený špenát
- 3 lžíce smetana na vaření
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česnek
- 1 ks vejce
- čerstvě mletý pepř
- sypké polévkové bio koření
- sůl
- olej
Příloha
- bramborový knedlík
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso otřeme vlhkým ubrouskem a rozkrájíme na kostky. Pokud na mase necháme i nějaké tučnější kousky, bude ve výsledku šťavňatější. Pokud vykrájíme jen libové, maso bude sušší, ale zato „dietnější“. My preferujeme ten druhý způsob. |
2 Hotovo | Do pekáčku nalijeme trochu oleje a orestujeme na ní pokrájenou cibuli a 2 posekané stroužky česneku. Když je cibule zlatavá, přihodíme nakrájené maso a zprudka ze všech stran osmahneme. Až potom osolíme a opeříme a strčíme odkryté do trouby vyhřáté na 180 st. C. V této fázi dost často kontrolujeme. Jakmile se vypaří šťáva puštěná z masa a maso začne zlátnout, podlijeme šálkem horké vody, přikryjeme alobalem nebo pokličkou a pečeme do vydušení vody. Cca 20 minut. Maso zkontrolujeme, opět podlijeme, přiklopíme a zase pečeme. Toto opakujeme do změknutí masa. Když už je maso téměř měkké, ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme mouku a přilijeme jí do pekáčku. Přihodíme i pokrájenou šalvěj a prolisovaný zbylý česnek. Teď už necháme nezakryté dopéct ještě pár minutek. |
3 Hotovo | V mezičase uvaříme bramborové knedlíky, a taky špenát. |
4 Hotovo | V kastrolu orestujeme posekanou cibuli a přidáme mražený špenát. Okořeníme sypkým polévkovým kořením a trošičku osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme. Když je špenát rozpuštěný, rozklepneme k němu vejce, přikápneme smetanu a prolisujeme česnek. Ještě pár minutek podusíme. |