Ingredience
Mašinka
- 11 ks silnostěnná paprikarůzné barvy
- 2 ks salátová okurka
- 2 ks mrkev
- 1 balení červené cherry rajčátka
- 1 balení žluté cherry rajčátka
- kus daikon bílá ředkev
- kus květák
- špejle
Na namáčení
- olivový olej
Gomasio
- 100 h sezamová semínka
- 1 lžička sůl
Dip
- 190 g zakysaná smetana
- 1 ks lahůdková cibulka
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 lžička javorový siruppříp. med
- citrónová šťáva
- chilli paprička
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Veškerou zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky odkrojíme podélně nad stopkou a vyřízneme semínka. Spodkem paprik propíchneme dvě špejle a navlíkneme na ně kolečka okurek. Do vzniklých vagónků naskládáme nakrájenou zeleninu. Vagónky vyskládáme za sebe jako vláček buď na tácek nebo na kartón na skutečné koleje od vláčků. V tom případě bychom koleje na karton přichytili tavnou pistolí. Doporučuju připravit nějakou zeleninu do zásoby, aby bylo možné vagónky průběžně doplňovat. Po nákladu se totiž jen zapráší. |
2 Hotovo | Gomasio připravíme následovně: rozpálíme pánev a nasucho na ní opražíme sezam. Jen dokud nezačně lehce růžovět. Zkuste sezam rozetřít mezi prsty, jestli povolí. Pak přisypeme sůl a ještě chviličku zahříváme. Horký sezam přesypeme do třecí misky nebo hmoždíře a rozetřeme tak, aby zhruba 70% semínek bylo na prášek. |
3 Hotovo | Do jedné mističky připravíme dip ze smetany, pokrájené cibulky, hořčice, sirupu, citrónové šťávy, chilli a soli. Do druhé mističky gomasio dle návodu a do třetí nalijeme olivový olej. |