Ingredience
- 1000 ml drůbeží vývar
- 100 ml šlehačka
- 40 g máslo
- 3 pórek bílá část
- 3 brambory
- 1 cibule
- muškátový oříšek
- bílý pepř
- sůl
A ještě
- 50 g sýr Emental
- 50 g sušená šunka
- 1 lžička olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na kousky. Bílou část pórku omyjeme a také pokrájíme. V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme brambory a pórek a zalijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a povaříme do změknutí brambor. Bude to trvat max 20-25 minut. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Dvě minutky povaříme a zjemníme šlehačkou. Už jen prohřejeme. |
2 Hotovo | Během doby, kdy se bude vařit polévka, najemno nastrouháme sýr a rozvrstvíme jej do tvaru placky na pečící papír. Papír se sýrem položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C. Upečeme dozlatava, cca 10 minut a rozlámeme na kousky. |
3 Hotovo | Dno pánve vytřeme olejem a z obou stran na ní opečeme sušenou šunku. Když bude tvrdá, necháme zchladnout a následně rozsekáme v elektrickém sekáčku na prach. |