Ingredience
Roštěnky
- 3 plátky nízký roštěnec
- 400 ml hovězí vývarnebo jiný, příp. 1 gelový bujón svařený ve vodě
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 40 ml bílé víno
- 30 g máslo
- 30 g sádlo
- 1 cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Rýže
- 1 hrnek rýže
- 1,5 hrnek voda
- sůl
A ještě
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 lžíce hladká mouka
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso očistíme a po okrajích nařízneme, aby se nám při pečení nekroutilo. Naklepeme paličkou a opepříme. V kastrolu rozpálíme sádlo při 3/4 výkonu (aby se nám maso hned nespálilo) a plátky v kastrolu z obou stran opečeme dozlatova. |
2 Hotovo | Mezitím si pokrájíme nadrobno cibuli. Když je maso opečené, přendáme jej buď na talíř anebo naskládáme plátky na sebe na okraj kastrolu a na volnou plochu nasypeme cibuli. Zarestujeme dozlatova. Plátkům po chvilkách měníme pořadí, abychom ten spodní nepřipálil. Když je cibule zlatá, přidáme rajský protlak a promícháme. Ještě chvíli restujeme a pak zalijeme vínem. Necháme vydusit. |
3 Hotovo | Zaprášíme moukou a zase opékáme. Potom vlijeme teplý vývar a důkladně promícháme. Do kastrolu rozložíme plátky masa, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme doměkka. Občas zkontrolujeme a promícháme, aby se nám omáčka nepřipalovala. Doba přípravy záleží na stáří masa. Může trvat i dvě hodiny. Pokud se tekutina moc vydusí, zase trochu podlijeme vývarem, případně vodou a dál dusíme. Když už je maso měkké, stáhneme z plotny a do hotové omáčky vhodíme studené máslo, které necháme rozpustit. Omáčku krásně vyleští. Pokud se chceme obzvlášť blýsknout, můžeme omáčku ještě přecedit přes cedník. |
4 Hotovo | Když už se zdá, že maso bude co nevidět hotové, připravíme rýži. Několikrát jí propláchneme vodou, pak doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Žár snížíme na minimum a zvolna vaříme do změknutí, celkem to bude 12 minut. |
5 Hotovo | A taky usmažíme cibulku s mrkví. Do menšího kastrůlku nalijeme vyšší vrstvu oleje a zahřejeme (na 3/4 výkonu). Cibuli a mrkev oloupeme, cibuli pokrájíme příčně na plátky a rozdělíme na kolečka. Dobře se to dělá v mističce s hladkou moukou. Obalené oklepeme od přebytečné mouky a vkládáme do rozpáleného oleje. Osmažíme dozlatova a necháme okapat na ubrousku. |
6 Hotovo | Mrkev naškrábeme škrabkou na julienne, rovněž "protáhneme" moukou a taky usmažíme v oleji dokřupava. |
7 Hotovo |