0 0
Vídeňský řízek s bramborovým salátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Řízky
3 ks telecí řízky silnější
2 ks vejce
hladká mouka
mléko
strouhanka
sůl
mletý pepř
Ghí - přepuštěné máslo příp. sádlo nebo olej
citrón
Rakouský salát
6 ks brambory varný typ A
3 lžíce olej nevýrazné chuti
1 lžíce jablečný ocet
1 ks šalotka
1/2 kostky zeleninový bio bujón
1/2 lžičky cukr
hrst hladkolistá petrželka
sůl
mletý pepř

Vídeňský řízek s bramborovým salátem

Trendy:
  • Masožrout
  • Top recepty

Jak se liší český řízek od toho vídeňského? Vídeňský je z telecího masa, velký jak ucho staré slonice a smažený
na přepuštěném másle.

  • Porcí: 3
  • Snadné

Ingredience

  • Řízky

  • Rakouský salát

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Vyzkoušíme zapíchnutím párátka. Párátko musí projet bramborem s lehoučkým odporem, aby nebyly rozvařené. Necháme je zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky.

2
Hotovo

Svaříme si 1 dl vody s bujónovou kostkou, osolíme, přidáme cukr a promícháme, aby se vše spojilo. Přilijeme ocet a olej, opepříme. Ještě jednou promícháme a přelijeme přes brambory. Posypeme petrželkou a necháme odležet v lednici.

3
Hotovo

Řízky podélně rozkrojíme jako knihy (na konci nedořízneme). Rozložíme, čímž nám vznikne vždycky jeden velký a ještě je naklepeme paličkou. Vzniknou nám obří řízky, nepříliš silné. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. Do mističky vyklepeneme vejce a rozředíme pár lžícemi mléka. Vyšleháme je vidličkou. V této směsi obalíme řízky a poté také v jemné strouhance. Dlaněmi strouhanku přimáčkneme.

4
Hotovo

Na pánvičce rozpálíme ghí (sádlo nebo olej) a řízky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Podáme s vychlazeným salátem a kouskem citrónu.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Šťavnatý jahodový koláč
další
Zelný salát
předchozí
Šťavnatý jahodový koláč
další
Zelný salát

Přidejte svůj komentář