Ingredience
Řízky
- 3 ks telecí řízkysilnější
- 2 ks vejce
- hladká mouka
- mléko
- strouhanka
- sůl
- mletý pepř
- Ghí - přepuštěné máslopříp. sádlo nebo olej
- citrón
Rakouský salát
- 6 ks bramboryvarný typ A
- 3 lžíce olejnevýrazné chuti
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1 ks šalotka
- 1/2 kostky zeleninový bio bujón
- 1/2 lžičky cukr
- hrst hladkolistá petrželka
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Vyzkoušíme zapíchnutím párátka. Párátko musí projet bramborem s lehoučkým odporem, aby nebyly rozvařené. Necháme je zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky. |
2 Hotovo | Svaříme si 1 dl vody s bujónovou kostkou, osolíme, přidáme cukr a promícháme, aby se vše spojilo. Přilijeme ocet a olej, opepříme. Ještě jednou promícháme a přelijeme přes brambory. Posypeme petrželkou a necháme odležet v lednici. |
3 Hotovo | Řízky podélně rozkrojíme jako knihy (na konci nedořízneme). Rozložíme, čímž nám vznikne vždycky jeden velký a ještě je naklepeme paličkou. Vzniknou nám obří řízky, nepříliš silné. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. Do mističky vyklepeneme vejce a rozředíme pár lžícemi mléka. Vyšleháme je vidličkou. V této směsi obalíme řízky a poté také v jemné strouhance. Dlaněmi strouhanku přimáčkneme. |
4 Hotovo | Na pánvičce rozpálíme ghí (sádlo nebo olej) a řízky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Podáme s vychlazeným salátem a kouskem citrónu. |