Ingredience
- 220 ml mléko
- 150 g polohrubá moukamožno napůl s celozrnnou
- 100 g strouhaný kokos
- 80 g třtinový cukr
- 60 g máslo
- 5 g kakao
- 2 ks vejce
- 1/2 prášek do pečiva
- sůl
A ještě
- 10 ks meruňky
- 100 g hořká čokoláda70%
- 100 g zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Smícháme vejce s cukrem a špetkou soli a vyšleháme do pěny. Nejlépe v kuchyňském robotu. Potom postupně přidáváme trochu mléka, rozpuštěného másla, kokosu a mouky smíchané s práškem do pečiva. Už jen z lehka převalujeme stěrkou, aby nám zůstalo těsto nadýchané. Robot by ho teď už "umlátil". |
2 Hotovo | Formu silně vymažeme máslem a vysypeme buď kokosem nebo hrubou moukou anebo jí vyložíme pečícím papírem. Polovinu těsta vylijeme do formy, hustě jí poklademe čtvrtkami meruněk a do zbytku těsto vmícháme kakao. Kakaovou část nalijeme přes meruňky a roztáhneme do stran. |
3 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 30 minut. Je-li buchta hotová, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li špejle po vytažení z těsta čistá, je hotovo. |
4 Hotovo | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a do ní pak vmícháme zakysanou smetanu. Buchtu vyndáme z formy a povrch halabala potřeme čokoládovou směsí. |