Postup přípravy
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 150 g hladké mouky na křehké těsto
- 80 g cukru krupice
- 40 g másla
- 5 lžic mléka
- 3 velká jablka
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- 0,5 prášku do pečiva
- špetka soli
- hrst slunečnicových semínek
- hrst rozinek
- máslo a hrubá mouka na zapékací formu
Postup:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozehřáté, ale zchadlé máslo, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Rychle zamícháme stěrkou, až se utvoří hladké těsto (dobu míchání zbytečně neprodlužujeme). Jablka omyjeme, zbavíme slupek a jadřince a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme do těsta společně s rozinkami a semínky a promícháme. Potom opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a povrch uhladíme stěrkou.
Troubu vyhřejeme na 170 st. C a koláč pečeme přibližně 25 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Pokud se nelepí, je hotovo.
Inspiraci na tento koláč jsem objevila v e-kuchařce.