Ingredience
- 80 g jemné vločky
- 80 g brusinky
- 70 g datle
- 70 g mandle
- 30 g vlašské ořechy
- 20 g máslo
- 2 lžíce tekutý mednebo sirup rýžový ap.
- 2 lžíce rum
- 2 lžíce citrónová šťáva
- špetička sůl
Náplň
- 20 g máslo
- 3 lžíce vaječný koňak
- 1 lžička tekutý med
- prášek, dřeň, aroma... vanilka
A ještě
- cca 30 ks dětské piškoty
- na vysypání formiček moučkový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Datle namočíme na 2 hodiny do studené vody. Potom vodu slijeme a datle necháme okapat. Vločky nasucho lehce opražíme na pánvi a necháme zchladnout. Všechny ingredience pak rozmixujeme v mixéru nebo elektrickém sekáčku a smícháme dohromady. Přidáme rum, citrón, sůl, změklé máslo a sirup. Vařečkou zaděláme v soudržné těsto. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme odpočinout hodinku v lednici. |
2 Hotovo | V malé mističce metličkou ušleháme máslo s koňakem, medem a vanilkou. I tuto směs necháme odpočinout v lednici. |
3 Hotovo | Z těsta utvoříme 30 kuliček. Formičku vysypáváme cukrem a vtlačujeme do ní postupně kuličky. Palcem tvoříme uprostřed prohlubeň. Těsto ve formě úlu vyklepáváme na vál, pomocí malé lžičky plníme náplní a zavíčkujeme piškotem. Okraje připevníme. |