Ingredience
- 300 g kedlubna
- 300 ml zeleninový vývar
- 250 g brambory
- 100 g mrkev
- 40 g máslo
- 25 g hladká mouka
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce sojová omáčka
- 1 cibule cibulemalá
- 1 bobkový list
- pórek zelená část
- 1 lžička sladká paprika
- drcený kmín
- olej
- sůl
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Použijeme-li nepřilnavý kastrol, připravíme pokrm přímo v něm najednou. Budeme-li používat jiné nádobí, připravíme jíšku zvlášť a vmícháme až do podušené zeleniny.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Veškerou zeleninu oloupeme, kedlubnu nakrájíme na hranolky, mrkev na kolečka, brambory na kostky, cibuli na kostičky a česnek prolisujeme. Připravíme si zeleninový vývar anebo svaříme 1 kostičku zeleninového bio bujónu ve 3dl vody, |
2 Hotovo | V nepřilnavém kastrolu rozehřejeme máslo a vhodíme do něj posekanou cibuli. Necháme zesklovatět a rozvonět. Přidáme česnek a po chvilce mouku a papriku. Usmažíme světle zlatou jíšku. Rozředíme vlažným vývarem a rozmícháme. Přidáme nakrájenou zeleninu, okořeníme kmínem a bobkovým listem a za častého míchání podusíme cca 20 minut. Potom přidáme pokrájený pórek a dochutíme sojovou omáčkou a případně trochou soli. Ještě 2 minutky povaříme. |
3 Hotovo | Na talířích doplníme lžící zakysané smetany. |