Ingredience
- 2 lilek
- 20 g sýr parmazánového typu
- 8 cherry rajčátka
- 4 lžíce šlehačka
- 4 lžíce zakysaná smetana
- olivový olej
- citrónová šťáva
- petrželka
Náplň
- 300 g mleté hovězí maso
- 150 g rajčatové pyré
- 4 stroužky česnek
- 4 sušená rajčata
- 1 cibule
- 0,5 dl silná káva
- chilli vločky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdříve rozpůlíme lilky a vydlabeme dužinu tak, aby zbyla "kůrka" cca půl centimetru. Lilek dost rychle hnědne, takže jak lodičky, tak vykrájené kousky pokapeme citrónovou šťávou. Lodičky uvnitř osolíme, opepříme a vytřeme ještě olivovým olejem. Položíme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. |
2 Hotovo | Mezitím posekáme cibuli a orestujeme jí na pánvi na troše oleje. Přidáme posekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Zasypeme pokrájenou dužinou z lilků a opékáme. Nakonec přidáme i mleté maso, pokrájená sušená rajčata a důkladně mícháme, abychom z masa udělali jemnou drť. Když je zatáhlé, zalijeme uvařenou kávou, osolíme, opepříme a ochutíme chilli kořením. Zalijeme rajčatovým pyré a chvíli podusíme. |
3 Hotovo | Na dno pekáčku nalijeme olivový olej, naskládáme do něj předpečené lilky, naplníme je připravenou náplní a zakápneme šlehačkou. Obložíme přepůlenými rajčátky a vložíme do trouby vytopené na 180 st. C na 25 minut. Potom lilky zasypeme strouhaným sýrem a ještě 5 minut zapečeme. |