Ingredience
- 500 g mleté vepřové maso
- 400 g rajčatové pyré
- 200 g čedar
- 5 stroužků česnek
- 4 ks rajčata
- 3 ks brambory
- 1 menší patizon
- 1 dl bílé víno
- 1 ks cibule
- oregano
- chilli paprička
- čerstvě mletý pepř
- olej
- sůl
A ještě
- 50 g parmazán
- 40 g máslo
- 5 lžic pohanková moukanebo hladká
- cca 1,5-2 dl mléko
- sůl
- citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory oloupeme a na mandolíně nakrájíme na tenké plátky, cca 3 mm. Vložíme do osolené vroucí vody a cca 5 minut povaříme. Pak vodu slijeme. |
2 Hotovo | Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm posekanou cibulku s česnekem a po chvilce přidáme i pokrájenou chilli papričku. Když cibule zesklovatí, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a orestujeme, až se maso zatáhne. Stále mícháme a maso oddělujeme od sebe. Přilijeme víno a necháme vydusit. Zalijeme rajčatovým pyré a ještě chvíli dusíme. |
3 Hotovo | Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Osolíme jí a rozředíme studeným mlékem. Metličkou šleháme, aby nevznikly hrudky. Svaříme na polotekutý bešamel. Nakonec ochutíme trochou citrónové šťávy. |
4 Hotovo | Zapékací misku (35 x 23 cm) vytřeme olejem a po dne vyskládáme polovinu brambor. Na ně rozvrstvíme polovinu patizonových plátků a polijeme polovinou masové směsi. Posypeme polovinou strouhaného čedaru. A opět rozvrstvíme brambory, na ně patizon, druhou část masa a opět sýr. |
5 Hotovo | Poklademe plátky krajčat a zalijeme bešamelem. Přikryjeme alobalem a v rozpálené troubě 40 minut zapečeme. Poté odstraníme alobal, posypeme parmazánem a odkryté ještě 10 - 15 minut zapečeme, dokud sýr nezačne zlátnout. |